Doktorica iz valjevske bolnice otkriva „tempiranu bombu“: RIJETKOM I OPASNOM BAKTERIJOM ZARAŽENE 4 ŽENE, ugrožene su i trudnice

Objavljeno:05.09.2023 - 18:05
A A A Times Arial

Foto: Nova.rs

Opasnom i rijetkom bakterijom raoultella planticola, u Opštoj bolnici Valjevo, zaražene su, kako saznaje Nova.rs, čak četiri pacijentkinje u posljednjih 10 dana i sve su hitno prebačene u beogradske ginekološko-akušerske klinike na dalje liječenje.

Ovim ženama urađene su različite intervencije u istoj operacionoj sali, a nakon što je prva, stara samo 27 godina, uslijed infekcije dobila sepsu, iz bolnice nisu preduzeli nijednu mjeru, niti je bilo reakcije nadležnih. Tek kada su kod još tri pacijentkinje ljekari izolovali ovu bakteriju, pozvana je Komisija za zaštitu od intrahospitalnih infekcija, a i ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, ubrzo je (zvanično - drugim povodom), obišla ovu ustanovu.

“Ovako nešto se nikada ranije nije dogodilo u našoj bolnici. Krajem avgusta došla nam je zdrava, mlada žena, na prekid trudnoće, koji je obavljen u odsjeku konzervativne ginekologije Zdravstvenog centra Valjevo. Kolega je uradio prekid u kratkotrajnoj anesteziji, a poslije samo sat vremena ženi je naglo skočila temperatura. Stanje joj je bilo sve lošije, nismo znali šta joj se dešava. Uradili smo joj sve briseve, skener male karlice, biohemiju, ginekološki ultrazvuk, jer smo mislili da joj je probijena materica nakon intervencije, ali sve je delovalo u redu. Dali smo joj terapiju za temperaturu, koja je malo spala, ali ništa značajno“, objašnjava za Nova.rs doktorka iz ove ustanove, koja je zamolila da ostane anonimna.

Tokom sljedećeg dana, pacijentkinji se, priča doktorka, stanje drastično pogoršalo.

„Žalila se na bolove u stomaku i po preporuci hirurga morala je u salu. Žena je imala sepsu, urušavao joj se čitav organizam. Izvađeno joj je slijepo crijevo, ispran trbuh i dreniran. Promijenjen joj je antibiotik i do jutra je bila za nijansu bolje, ali mi i dalje nismo znali šta je uzrok njenom lošem stanju. Sutradan joj je, međutim, izolovana neka bakterija, intrahospitalna, bolnička, iz porodice klebsijela, koja je toliko rijetka da za nju nikada ranije nismo čuli, a rečeno nam je da je ova pacijentkinja tek 27. slučaj u svijetu sepse izazvane tom bakterijom. Nažalost, bilo ih je još, a to smo saznali tokom narednih dana“, kaže doktorka.

Osoblje bolnice je, nakon ovog slučaja, očekivalo da će uprava pozvati Komisiju za intrahospitalnu zaštitu, da će uzeti briseve sa svih instrumenata, radnih površina, pa i ruku medicinara, kako bi ustanovili prenosioca.

„Ništa od toga se nije dogodilo. Nastavili smo da radimo, kao da je sve u najboljem redu. Krenule su priče kako nam je ta žena unijela bakteriju, ali to je sramna laž. Ona je bila potpuno zdrava kada je primljena. U narednih nekoliko dana, kod čak tri pacijentiknje izolovali smo istu bakteriju – raoultella planticola. Imale su iste simptome kao prva žena. Sve četiri su trenutno u Beogradu gdje su hitno prebačene na ginekološko-akušerske klinike, a dvije su u šok sobi, u teškom stanju. Druga pacijentkinja je starija žena, kojoj je poslije intervencije povrijeđena vagina. Sada se nalazi u šok sobi sa ovom bakterijom. Treća pacijentkinja imala je komplikacije poslije carskog reza, koje nisu odmah prepozante. Imala je krvarenje koje je trajalo gotovo 24 sata, a poslije svega je dobila i tu bakteriju, koja je tek trećeg dana kod nje izolovana i sada je u teškom stanju. Žena je operisana ukupno četiri puta. Četvrtoj pacijentkinji, koja je takođe imala intervenciju, a koja je majka troje djece, stanje se toliko iskomplikovalo da je završila na dijalizi“, kaže sagovornica portala Nova.rs.

1693911551-img-2a0b9b72cccc4840a1d2100c83279319-v-copy-a-1024x768
Foto: Privatna arhiva

Tek kada je i četvrta pacijentkinja prebačena na kliniku u Beograd, u valjevsku bolnicu, prema riječima našeg izvora, stigla je inspekcija Ministarstva zdravlja, kao i Komisija za zaštitu od bolničkih infekcija.

„Očigledno je bilo neophodno da se više žena inficira, da bi uprava bolnice prihvatila činjenicu da je bakterija negde u ustanovi i da preti da zarazi još ko zna koliko ljudi, a među njima su trudnice koje leže kod nas i čekaju porođaj. One su i najugroženije. Uzeli su sve briseve sa radnih površina, sa ruku lekara, sa svih instrumenata, a to je trebalo da urade odmah posle prvog slučaja, ali rukovodeći kadar tada nije reagovao. Prva žena je radila abortus, a preostale tri su imale različite ginekološke intervencije, a sve u istoj sali, na istom mestu, istom krevetu. Nikada se ranije nije desilo da žena samo sat vremena posle manje, rutinske intervencije dobije visoku temperaturu, pa kada smo svedočili i takvom slučaju, trebalo je odmah da reagujemo“, naglašava naša sagovornica iz valjevske bolnice.

“I niko ništa nije preduzeo posle njenog slučaja. Pre nekoliko dana na vajber grupi dobili smo preporuku da redovno peremo ruke, kao da to do sada nismo radili i to je za nas jedina ‚opomena‘“, u neverici priča doktorka.

Ona ističe da su trudnice u Valjevu, na Ubu, i u drugim mjestima koje pokriva ova ustanova, uplašene, pa iz straha otkazuju preglede i porođaje u ovoj Opštoj bolnici i prelaze u Beograd.

Sve inficirane žene su prebačene u glavni grad krajem prošle nedelje, kada je i ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, posjetila valjevsku bolnicu, što je na sajtu ove ustanove naslovljeno kao „Konstruktivna poseta”. Ministarka je, naime, u petak 1. septembra, prvi put obišla ovu bolnicu, a povod nisu bile zaražene pacijentknje i širenje opasne bakterije, već radni sastanak sa prezentacijom „Urbanističkog projekta i idejnog rješenja  rekonstrukcije i dogradnje Opšte bolnice u Valjevu“ sa korigovanim izmenama.

Na pitanja o stanju četiri pacijentkinje i mjerama zaštite od zaražavanja bakterijom raoultella planticola, iz Opšte bolnice Valjevo, nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

Šta je raoultella planticola?

Bakterija raoultella planticola je veoma rijetka i smatra se podvrstom klebsijele, a nalazi se u zemljištu i vodi. Klebsijela živi u prirodi, ali lako dospijeva u ljudski organizam, putem kože, krvi, urina, a infekcija se najčešće aktivira u bolničkim uslovima.