DOMAĆI DŽEM OD ŠLJIVA PRAVLJEN U RERNI: Bez konzervansa su ga spremale naše bake, a za dva sata dobićete ovaj tradicionalni slatkiš!

Kuharica
DOMAĆI DŽEM OD ŠLJIVA PRAVLJEN U RERNI: Bez konzervansa su ga spremale naše bake, a za dva sata dobićete ovaj tradicionalni slatkiš!
Nema ništa ljepše nego kada zamiriše džem od šljiva.

Nema ništa ljepše nego kada zamiriše džem od šljiva.

Kada god da vam se jede nešto slatko, bilo da postite ili ne, džem je odličan u svakoj situaciji. Ukus domaćeg džema ne može da se mjeri ni sa jednim kupovnim, zato uzmite varjaču u ruke i zavrnite rukave. Ovaj recept je najbolji ikada, šljive se peku u rerni i za malo više od dva sata, na stolu je poslastica iz snova.

Oko četiri kilograma šljiva operite i očistite. Prespite ih u pleh u kom ćete peći. Stavite ih tako na sat i 45 minuta na oko 250 stepeni u prethodno zagrijanu rernu. Kada prođe prvih 15 minuta otvorite rernu i promiješajte. To radite na svakih 15 do 20 minuta. Negde na polovini pečenja dodajte 600 grama šećera i dva vanilina šećera. Aromu ruma dodajete nakon nekih sat i po od početka pečenja. Džem je gotov kada povučete varjčom i ostane trag. Pleh izvadite iz rerne, a u rernu ubacite prethodno sterlisane tegle da ih malo zagrijejete.

Budite oprezni kada vadite tegle da se ne ispečete. Sipajte smjesu i blago udarite u dno da se poravna. Zatvorite teglu i okrenite naopačke, a tako ostavite oko 10 do 15 minuta.

Služite uz toplu krišku hleba. Prijatno!

Ne propustite