Na današnji dan 1965. godine: Vijetnamski rat - prva veća bitka između američkih i snaga Sjevernog Vijetnama

Na današnji dan 1965. godine: Vijetnamski rat - prva veća bitka između američkih i snaga Sjevernog Vijetnama
Amerikanci su izgubili 234 čovjeka uz 242 ranjenih. Kao dodatak ...

Bitka kod Ja Dranga je bila prva velika bitka u Vijetnamskom ratu između armije Sjedinjenih američkih država i armije Sjevernog Vijetnama. Dvodjelna bitka je vođena od 14. novembra do 18. novembra 1965. na dvije zone iskrcavanja sjeverno od Plej Mea u Centralnim visoravnima Južnog Vijetnama. Američke snage su predstavljali dijelovi Prvog i Drugog bataljona Sedme konjičke divizije i Prvi bataljon Pete konjičke divizije armije SAD. Snage Sjevernog Vijetnama su se sastojale od 33, 66 i 320. puka vojske Sjevernog Vijetnama, kao i bataljona H15 Vijet Konga.

Bitka je nazvana po rijeci Ja Drang koja protiče kroz dolinu sjeveroistočno od Plei Mea.

14viet2

Amerikanci su izgubili 234 čovjeka uz 242 ranjenih. Kao dodatak, 17. novembar je bio najsmrtonosniji dan za Amerikance u cijelom Vijetnamskom ratu sa 155 ubijenih i 126 ranjenih. Sjevernovijetnamci su izgubili 1.037 ljudi uz procjenjenih 1.365 ranjenih.

Bitka je služila kao lekcija za cijeli rat. Kombinacija vazdušne pokretljivosti i artiljerijske podrške se za Amerikance pokazala kao ekstremno efikasno sredstvo za postizanje taktičkih ciljeva. Vojska Sjevernog Vijetnama i snage Vijet Konga su naučile da mogu da umanje efikasnost takve vatrene moći sukobljavajući se sa Amerikancima na vrlo malim rastojanjima. Sjevernovijetnamci će kasnije usavršiti ovu taktiku, nazvavši je "ulaženje između neprijatelja i njegovog pojasa". Sa ovim će postići odnos žrtava koji će Amerikanci smatrati politički nepodnošljivim na duže staze. 

Ne propustite