Italiji se dogodila ‘hrvatska srijeda‘: Stabla drobila aute, ima žrtava, pogledajte prizore iz Gardalanda!

Aktuelno
Italiji se dogodila ‘hrvatska srijeda‘: Stabla drobila aute, ima žrtava, pogledajte prizore iz Gardalanda!
Vrlo snažna oluja noćas je prohujala kroz sjever Italije, a naročito je veliku štetu izazvala u Milanu.

Vrlo snažna oluja noćas je prohujala kroz sjever Italije, a naročito je veliku štetu izazvala u Milanu. Snažan vjetar trgao je krovove i čupao drveće, blokirajući ceste i prekinuvši tramvajski i željeznički prijevoz u talijanskoj financijskoj prijestolnici.

Tako su vatrogasci poručili da već danima "rade non-stop", a to se još intenziviralo nakon posljednje oluje. Samo u utorak ujutro zaprimljeno je više od 200 poziva zbog srušenih stabala, poplavljenih domova i druge štete koju je nevrijeme uzrokovalo.

- Naši službenici i tehničari rade od 4 ujutro kako bi sanirali štetu od snažnog nevremena. Bila je ovo besana noć - samo da si predočite koliko je teško bilo, imajte na umu da je vjetar u gradu puhao brzinom većom od 100 kilometara na sat, rekao je gradonačelnik Milana Giuseppe Sala, a piše Ansa.

29869803

Dvije su žene poginule u ponedjeljak i utorak u sjevernim pokrajinama Monza i Brescia kada su na njih pala stabla. Šteta u pokrajini Lombardija već je procijenjena na više od 100 milijuna eura, a tamošnja civilna zaštita tražit će od vlasti u Rimu da se proglasi izvanredno stanje.

- Tuča je uništila krovove, automobile, ali i neka industrijska postrojenja. Nažalost, urod na poljima, u vinogradima, voćnjacima i staklenicima je izbrisan, rekao je guverner i također zatražio pomoć vlasti za ljude na pogođenim područjima.

Nevrijeme je pogodilo i popularni zabavni par Gardaland, odakle nam je čitatelj Jutarnjeg poslao fotografije. Na njima se vidi šteta koju je tuča počinila na parkiranim automobilima, od kojih su mnogima razbijeni prozori.

U ponedjeljak je zrakoplov američke Delte na letu za New York, koji je poletio iz milanske zračne luke Malpensa, ozbiljno oštećen u oluji s tučom i bio je prisiljen sletjeti u Rim.

Italija je jedna od europskih zemalja najviše pogođenih klimatskim promjenama, što je u utorak istaknuo i ministar za civilnu zaštitu Nello Musumeci, javlja Ansa.

- Italija trenutno proživljava neke od najsloženijih razdoblja u zadnjih nekoliko desetljeća: oluje, tornado, pljusak i tuča na sjeveru, paklene vrućine i razarajući požari na jugu i u središtu zemlje. Ova nagla promjena klime traži od nas brze promjene, rekao je Musumeci.

Tijekom noćne oluje u talijanskom naselju Corteno Golgi, 16-godišnja djevojčica je poginula nakon što je na nju palo drvo u izviđačkom kampu. Chiara Rossetti spavala je u šatoru uz još osam izviđača, kada je oko 5 sati ujutro došlo do snažne oluje koja je srušila stablo i prouzrokovala nesreću.

Djevojčica je preminula na mjestu događaja, a u zoru su stigli pripadnici Civilne zaštite i vatrogasci koji su izvukli tijelo 16-godišnjakinje i prenijeli ga u bolnicu Edolo. Preostalih 70 izviđača odmah je evakuirano u osnovnu školu gdje je utvrđeno da je jedna djevojčica tijekom oluje slomila nogu, dok ostatak izviđača nema nikakve ozljede.

U školu su odmah stigli i psiholozi, budući da su mnogi izviđači u stanju šoka od nesreće. Premijerka Giorgia Meloni i predsjednik regije Lombardija, Attilio Fontana, izrazili su potpunu solidarnost s obitelji preminule djevojčice.

- Izražavajući sućut obitelji, istovremeno zahvaljujem vatrogascima i Civilnoj zaštiti koji nastavljaju biti aktivni na cijelom teritoriju zbog velikog broja palog raslinja, uništenih krovova i poplava, rekao je Fontana.

Ured javnog tužitelja talijanskog grada Brescie čeka izvješće Civilne zaštite kako bi se otvorila istraga o ovom događaju, dok su u međuvremenu u okolici grada na području Val Dorizza vatrogasci iz sigurnosnih razloga evakuirali još jedan izviđački kamp.

Ne propustite