Ovaj mladić je ušao u istoriju iz najtužnijeg mogućeg razloga

Lifestalgija
Ovaj mladić je ušao u istoriju iz najtužnijeg mogućeg razloga
Čitav svijet je slavio... Poslije četiri krvave godine u kojima su se trenuci predaha mjerili minutima, a san nastupao tek kad i jednoj i drugoj strani ponestane municije, mir je bio na pomolu.

Čitav svijet je slavio... Poslije četiri krvave godine u kojima su se trenuci predaha mjerili minutima, a san nastupao tek kad i jednoj i drugoj strani ponestane municije, mir je bio na pomolu. Tačno u 11 časova 11. 11. Prvi svjetski rat konačno je završen. Ipak, jedan čovjek nije dočekao ovaj trenutak.

Kanadski vojnik Džordž Lorens Prajs u Prvi svjetski rat ušao je 1917. godine kao dvadesetpetogodišnjak željan dokazivanja i sa mnogo snova o budućoj slavi. Dodjeljen je „A" četi 28-og bataljona kanadskih ekspedicionih snaga i upućen u Belgiju gdje je ubrzo vidio da u krvavim rovovima nema mnogo slave i časti. 
 
Mjeseci su prolazili, a Prajs počeo da sanja o danu kada će se ponovo vratiti u domovinu. U rovu na Zapadnom frontu bio je sve do novembra 1918. godine
 
O kraju rata i slavnoj pobjedi šuškalo se već nedjeljama. Ipak, njemačke jedinice stacionirane u Belgiji se nisu predavale i borbe su vođene jednakon žestinom kao svih prethodnih godina.
 
Redov Prajs je bio dio pohoda za zauzimanje sela Avri. On i njegova patrola krenuli su ka nizu kuća sa namjerom da pronađu mitraljesko gnijezdo koje je na njih pucalo danima.
 
Prema zvaničnoj verziji događaja od tog kobnog dana, Prajskova patrola je ušli u kuću za kojoj se pretpostavljalo da se u njoj kriju Njemci, ali se neprijatlej već sklonio. Ekipa je produžila u sljedeći kuću koja je takođe bila prazna. Igra mačke i miša se nastavila... Prajs i njegovi saborci išli su iz kuće u kući, i stizali uvijek prekasno da uhvate neprijatelja koji bi se u posljednji čas povukao.
 
U jednom trenutku, kaže izveštaj, Prajs je suprotno savjetima svojih saboraca izašao na ulicu. Njemački snajperista samo je to čekao. Pogodio ga je u predjelu srca u 10 sati i 57 minuta. Džordž Lorens Prajs preminuo je u 10:58.
 
Primirje kojim je Veliki rat završen potpisano samo dva minuta kasnije. Džordž Lorens Prajs dobio je svoju slavu. Postao je posljednja žrtva Prvog svjetskog rata.
 

Na pedesetogodišnjicu Prajsove smrti preživjeli saborci iz njegove čete su postavili spomen ploču na kuću blizu mjesta na kojem je stradao.
 
„U spomen na Redova Džordža Lorensa Prajsa pripadnika 28-og Severozapadnog bataljona, Šeste kanadske pješadijske brigade. Druge kanadske divizije, poginulog blizu ovog mesta u 10 časova i 58 minuta 11. novembra 1918. Posljednji kanadski vojnik koji je poginuo na zapadnom frontu u Prvom svjetskom ratu. Spomenu ploču podigli njegovi saborci 11 novembra 1968."
 
U međuvremenu kuća je srušena, a spomen ploča je premještena na kameni spomenik blizu mjesta gdje je prvobitno postavljena. U istom selu škola i mostić nose ime Džordža Lorensa Prajsa.

Ne propustite