VELIKI DUG KAO UTEG: Prepolovljen prihod, Mask priznao da je Twitter još u gubicima

Objavljeno:19.07.2023 - 15:19
A A A Times Arial

Twitter je još neto u manjku zbog gotovo prepolovljenog prihoda od oglašavanja i velikog duga, objavio je Ilon Mask (Elon Musk). U martu je vlasnik Twittera procijenio da bi novčani tok mogao promijeniti predznak i da bi mogli bilježiti višak do kraja juna, podsjeća Reuters.

U nedjeljnoj objavi Mask nije precizirao u kojem je razdoblju prihod od oglašavanja prepolovljen, napisavši tek da u junu nije porastao kao što se očekivalo.

- Juli bi mogao biti bolji - dodao je.

Objava signalizira da se Twitterov prihod od oglašavanja možda nije oporavio brzo kao što je Mask naznačio u aprilu u razgovoru za BBC, rekavši da se većina oglašivača vratila, nagađa Reuters. Brojne oglašivače otjerao je val kritika na račun Twittera zbog, kako tvrde kritičari, ''meke ruke'' u moderiranju objavljenog sadržaja, navodi Reuters.

Twitterov prihod iznosit će ove godine, po Masku, tri milijarde dolara, što znači da će biti otprilike za trećinu manji nego 2021. Mask je nakon kupnje Twittera za 44 milijarde dolara otpustio hiljade zaposlenika i smanjio račune za usluge u oblaku. Kada se isključe troškovi duga, kompanija je, po njegovim riječima, smanjila potrošnju na 1,5 milijardi dolara, s prognoziranih 4,5 milijardi dolara u ovoj godini.

Godišnji trošak kamata na dug kojim je Mask finansirao kupnju iznosi 1,5 milijardi dolara. Mask se povukao s dužnosti Twitterova izvršnog direktora i izabrao za nasljednicu Lindu Jakarino (Yaccarino), bivši šeficu odjela prodaje u NBCUniversalu, signalizirajući da je prodaja oglasa prioritet, uz povećanje prihoda od pretplate, objašnjava Reuters.