Bugarska poslala Ukrajini najveći paket vojne pomoći do sad - uključuje 100 oklopnih vozila iz ere tzv. "procesa preporoda"

Bugarska poslala Ukrajini najveći paket vojne pomoći do sad - uključuje 100 oklopnih vozila iz ere tzv. "procesa preporoda"
,

Najveći jednokratni paket vojne pomoći – koji uključuje 100 oklopnih vozila iz zaliha bugarske policije – poslan je Ukrajini u prvoj službenoj odluci Sofije da Kijevu pomogne teškom opremom, objavile su bugarske vlasti.

Ova vojna oprema kupljena je prije 40 godina za provedbu tzv. "procesa preporoda" – pokušaja tadašnjeg režima da nasilno asimilira bugarske Turke promjenom imena, što je dovelo do progonstva više od 300.000 bugarskih građana turskog podrijetla u Tursku.

"Riječ je o oklopnoj vojnoj opremi koja je nabavljena tijekom procesa preporoda i nikada nije korištena. U isto vrijeme stvara troškove skladištenja i održavanja", rekao je Ivajlo Mirčev iz vladajuće koalicije. "Ukrajinci će osigurati da im ova tehnika bude korisna", dodao je bugarski zastupnik.

Odluka o oklopnim vozilima objavljena je samo tjedan dana nakon posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Bugarskoj. Ovo je prvi vojni paket iz Bugarske za Ukrajinu o kojem su objavljene javne informacije. Naime, dosadašnja vojna pomoć bila je tajna, no neslužbeno se ističe da je Bugarska Ukrajini pomagala streljivom.

Ne propustite