KAKO SE HRANI NAJBOLJI TENISER SVIH VREMENA VAN TERENA? 3-dnevni jelovnik koji mu daje snagu i izdržljivost

Kiosk
KAKO SE HRANI NAJBOLJI TENISER SVIH VREMENA VAN TERENA? 3-dnevni jelovnik koji mu daje snagu i izdržljivost
.

Novak Đoković je zvanično najbolji teniser svih vremena! Samo njemu je pošlo za rukom do sada da osvoji 23 grend slem titule, pored brojnih uspjeha u karijeri kojima je ispisao istoriju tenisa.

Banane, urme i voda, ja stvarno ne shvatam, svaki meč isto, dogovorimo se, a oni i dalje ne razumeju. Donesu mi jabuku. Kakva jabuka, čovječe. Onda nađem krušku, nema urme. Pa mi donose neke magnete, ma, svašta nešto“, nasmijao je Nole okupljene novinare.

Novak Đoković

foto: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

Već godinama dominira svjetskim tenisom, a za to, kako je i sam istakao, zaslužna i hrana koju jede. Poznato je da je iz ishrane izbacio mliječne proizvode, crveno meso, gluten i šećere.

Trudi se da pije dosta vode tokom dana, a nijedno jutro ne prođe da ne uzme, čim se probudi, čašu mlake vode sa limunom. Takođe vodi računa da obroci budu u približno isto vrijeme, a prepodnevnu užinu uzima samo ukoliko ima potrebe. Veoma često na prazan stomak pije i sok od celera.

sok od celera
foto: Shutterstock

Tri puta nedeljno Novak primjenjuje ovaj tip jelovnika:

PRVI DAN

Doručak: Pije vodu čim ustane i to sa dvije kašike meda.

Zatim jede musli i to od:

  • organskog ovasa ili zoba
  • brusnice
  • suho grožđe
  • sjemenke bundeve ili suncokreta
  • bademe

Prepodnevna užina (ako je potrebno): hlijeb bez glutena ili krekeri sa avokadom i tunjevinom.

Ručak: Salata od mešanog zeljastog povrća, pasta primavera bez glutena (koristi testeninu od pirinča, tikvice, špargle, sušeni paradajz i opcioni veganski sir).

Popodnevna užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha; dinja.

Večera: Kelj, cezar salata (kelj, komorač, kinoa i pinjoli) plus dresing (uključujući inćune ili sardine); minestrone supa; fileti lososa sa pečenim paradajzom i marinadom.

medena voda, voda sa medom
foto: Shutterstock

DRUGI DAN

Doručak: Voda, dvije kašike meda, banana sa puterom od indijskog oraha, voće.

Prepodnevna užina (ako je potrebno): tost bez glutena sa bademovim puterom i medom.

Ručak: Salata od miješanog zeljstog povrća, začinjena salata sa rezancima (uključujući rezance bez glutena, crvenu papriku, rukolu, indijski orah i listove bosiljka, balsamiko sirće).

Užina sredinom popodneva: Integralne pločice sa voćem i orašastim plodovima;

Večera: Salata od tunjevine (boranija, kanelini pasulj, rukola, tunjevina, crvena paprika, paradajz i leblebija iz konzerve), paradajz supa, pečeni paradajz.

Salata
foto: Shutterstock

TREĆI DAN

Doručak: Voda, dve kašike meda, ovas bez glutena sa puterom od indijskog oraha i bananama, voće.

Užina sredinom jutra: Domaći humus (uključujući leblebiju i soja sos bez glutena) sa jabukama.

Ručak: Zelena salata, tjestenina bez glutena sa moćnim pestom (uključujući testeninu od pirinča, orahe i listove bosiljka).

Popodnevna užina: Avokado sa krekerima bez glutena, voće.

Večera: Salata sa avokadom i domaćim prelivom, supa od šargarepe i đumbira.

Ne propustite