SZO DONIJELA ODLUKU - ovaj vještački ZASLAĐIVAČ NA LISTI MOGUĆIH KANCEROGENA! Na spisku čips, kečap, grickalice i to NIJE sve
Jedan od vještačkih zaslađivača koji se najviše koristi na svijetu - aspartam, sljedećeg mjeseca bi Svetska zdravstvena organizacija trebalo da proglasi potencijalnim kancerogenom.
Aspartam, koji se koristi u brojnim namirnicama, od dijetalnih gaziranih napitaka pa do žvakaćih guma, prvi put će se naći na listi Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) u julu sa oznakom "vjerovatno kancerogen za ljude", navodi ogranak za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije.
Foto: Profimedia
O aspartamu, veštačkom zaslađivaču koji se nalazi i ogromnom broju namirnica ne samo dijetalnih, već i za dijabetičare, decenijama unazad se govori, brojni stručnjaci navode negativan uticaj na zdravlje, ali ovo je prvi put da se nađe na listi potencijalno kancerogenih namirnica.
Ova supostanca je opsežno proučavana decenijama unazad. Prošle godine je studija u Francuskoj koja je sprovedena nad 100.000 odraslih osoba pokazala da su oni koji su konzumirali veće količine vještačkih zaslađivača - uključujući aspartam - imali nešto veći rizik od raka. To je usljedilo nakon studije Instituta Ramacini u Italiji početkom ovog veka koja je izvestila da su neki karcinomi pronađeni kod miševa i pacova povezani sa aspartamom.
Međutim, prva studija nije mogla da dokaže da aspartam izaziva povećan rizik od raka, a postavljaju se pitanja o metodologiji druge studije, uključujući i EFSA, koja je to procijenila.
Aspartam je odobren za upotrebu širom sveta od strane regulatora koji su pregledali sve dostupne dokaze, a veliki proizvođači hrane i pića decenijama su branili to što ih koriste u pripremi svojih najprodavanijih proizvoda.
Foto: Shutterstock
Međutim, aspartam je moguće naći i u pojedinim slanim, ili prehrambenim proizvodima koje ne bismo baš nazvali slatkim, iako je ređe. Evo spiska od 5 slanih namirnica koje mogu da sadrže aspartam!
- Kečap ili sos: Neki brendovi kečapa sa smanjenim sadržajem šećera ili bez njega, sosa za roštilj i preliva za salatu mogu sadržati aspartam kako bi pružili slatkoću bez upotrebe šećera.
- Niskokalorični preliv za salatu: Određeni niskokalorični prelivi za salatu, posebno oni koji se prodaju kao "laki" ili "sa smanjenim sadržajem masti", mogu koristiti aspartam kao zaslađivač.
- Marinada i sos: Neke marinade bez šećera, umaci i slani sosovi mogu da sadrže aspartam da bi se postigao poželjan ukus bez dodavanja šećera ili kalorija.
- Konzervirane supe: U određenim konzerviranim supama sa smanjenim sadržajem šećera ili bez šećera, aspartam se može koristiti da poboljša ukus i pruži nagoveštaj slatkoće.
- Slane grickalice: Povremeno možete pronaći slane grickalice sa smanjenim sadržajem ili bez šećera, kao što su čips ili krekeri, koji koriste aspartam kao zaslađivač u svojoj formulaciji.
Navođenje aspartama kao mogućeg kancerogena zapravo ima za cilj da motiviše više istraživanja, što će pomoći agencijama, potrošačima i proizvođačima da donesu konkretnije i preciznije zaključke.