12 OSNOVA IDEALNE DIJETE NAJPOZNATIJEG GASTROENTEROLOGA: Način ishrane koji donosi vitalnost i zdravlje

Kiosk
12 OSNOVA IDEALNE DIJETE NAJPOZNATIJEG GASTROENTEROLOGA: Način ishrane koji donosi vitalnost i zdravlje
-

Doktor Hiromi Šinaja je smatrao da čovjekovo zdravlje "presuši" ako se "enzimski potencijali" iscrpe. A šta to znači pročitajte u tekstu koji slijedi.

Gastroenterolog i hirurg Hiromi Šinaja je čuveni japanski ljekar i autor nekoliko bestselera posvećenih zdravom načinu života.

Hiromi Šinaja je smatrao da je savremen pristup liječenja i uska specijalnizacija štetna po čoveka jer se na primjer, gastroenterolog bavi samo crijevima i želucem, a zubar zubima. Ali u ljudskom tijelu je sve povezano. Ako se u zubu pojavi šupljina, to će odmah uticati na varenje. Zbog toga pacijent mora biti toliko obrazovan da sam tumači svoje rezultate i traži uzroke bolesti.

S druge strane Šinaja je govorio da nijedan lijek ne može da nam pomogne, ukoliko ne promenimo ishranu i način života.

Prema njegovoj teoriji magičnih enzima, čovjekovo zdravlje presuši i život prestaje ako se "enzimski potencijal" iscrpi.

Poznato je da u našem tijelu postoji oko pet hiljada vrsta raznih enzima. Tri hiljade enzima proizvode crijevne bakterije, a ostali ulaze u tijelo hranom. Iz toga sledi da ako jedemo kompletnu hranu bogatu enzimima, imaćemo visok "enzimski potencijal", neprobojan imunitet i živjećemo dug i aktivan život.

12 savjeta o ishrani od Hiromi Šinaja:

1. Jedite hranu bogatu enzimima.

2. Držite se dijete koja se sastoji od 50% žitarica, 35-40% povrća i voća i samo 10-15% mesa.

3. Pokušajte da jedete samo nerafinisane žitarice.

4. Jedite više svježe, neprerađene hrane.

5. Ograničite unos mlečnih proizvoda što je više moguće.

6. Birajte ribu umjesto mesa. Meso ne povećava vitalnost. Ubrzava ne samo razvoj, već i proces starenja.

7. Dnevna norma proteina (meso, riba) za osobu je približno 1 gram proteina po kilogramu težine. Za osobu od šezdeset kilograma dovoljno je 60 grama životinjskih proteina dnevno.

8. Izbjegavajte margarin i prženu hranu.

9. Temeljno žvačite hranu i pokušajte da jedete male obroke.

10. Pijte najmanje 1,5-2 litre vode dnevno. Najbolje je piti ujutru, odmah po buđenju, a takođe i 1 sat prije svakog obroka – ovo je najbolji način da se zadovolji potreba organizma za vodom. Za samo trideset minuta voda će preći iz želuca u crijeva i, stoga, ni na koji način neće poremetiti proces varenja.

500-700 mililitara ujutru na prazan stomak;
500 mililitara sat vremena pre doručka;
500 mililitara sat vremena pre ručka.

11. Izbjegavajte što je moguće više kafu, zeleni i crni čaj. Dajte prednost biljnim, ovsenim i heljdinim čajevima ne više od 1-2 šolje dnevno.

12. Ako je moguće, nemojte jesti ni piti 5-6 sati prije spavanja. Ako osjetite jaku glad, pojedite samo malo voća.

Ne propustite