Najopasniji muzički instrument na svijetu navodno izaziva mučninu i halucinacije

Objavljeno:07.06.2023 - 14:48
A A A Times Arial

Rijedak instrument koji je izumio Benjamin Franklin davne 1761. godine, a proglašen je "najopasnijim instrumentom na svijetu" zbog efekta koji je ostavljao na izvođače, ali i publiku.


Za staklenu harmoniku, istoričari kažu, da je Franklin dobio ideju kada je vidio drugog muzičara kako svira čaše napunjene vodom. Zaintrigiran izvedbom, izumitelj je staklene plitice (plitka metalna zdjela) različite veličine učvrstio jednu uz drugu na osovinu smještenu u kutiju s vodom u koju su plitice bile djelomično uronjene.

Osovina s pliticama okretala se pomoću nožne papučice, a izvođač bi zatim vlažnim prstima trljao rubove rotirajućih plitica i tako proizvodio tonove.

Staklena harmonika postala je jedan od najslavnijih instrumenata 18. vijeka, ali negdje oko 1820. cijela je priča poprimila zlokoban prizvuk.

Potresna iskustva izvođača
Naime, ljudi su ubrzo počeli izvještavati o potresnim iskustvima kroz koja su prolazili nakon što bi svirali na njoj, a smatralo se da je naprava previše stimulirala mozak, što je u konačnici uzrokovalo niz nimalo ugodnih simptoma.

Izvođači su prijavljivali simptome vrtoglavice, nervoze, grčeva u mišićima, pa čak i halucinacija. Prijavljivali su kako se loše osjećaju nakon korištenja instrumenta, zbog čega su ga morali prestati koristiti.

“Nekoliko slušatelja takođe je bilo izloženo negativnim učincima, a nakon incidenta u Njemačkoj gdje je dijete umrlo tokom nastupa, staklena harmonika je bila zabranjena u nekoliko gradova”, objašnjavaju iz Franklin Instituta.

Postoje razne teorije
I dok su neki smatrali da visoki, eterični tonovi prizivaju duhove ili izluđuju slušatelje, drugi su, međutim, vjerovali da je olovo iz plitica koje je apsorbovano u prste muzičara dovelo do bolesti.

Međutim, takve tvrdnje nikada nisu naučno dokazane.

“Franklin je sam ignorisao sve kontroverze i nastavio svirati instrument do kraja života bez spomenutih simptoma. Ali popularnost harmonike nikada se zapravo nije vratila”, objašnjavaju iz Instituta.