Pročitajte kako je Bora Todorović izbjegao njemačko streljanje

Lifestalgija
Pročitajte kako je Bora Todorović izbjegao njemačko streljanje
Za vrijeme okupacije Beograda, iako je imao svega jedanaest godina, slavni glumac je morao da krade kako bi prehranio porodicu.

Za vrijeme okupacije Beograda, iako je imao svega jedanaest godina, slavni glumac je morao da krade kako bi prehranio porodicu.

Brat i sestra, Bora Todorović i Mira Stupica proveli su okupaciju Beograda tokom Drugog svjetskog rata u Beogradu.

Češće gladni nego siti, snalazili su se na razne načine kako bi preživjeli. Ubrzana škola odrastanja ostavila je vidljive posljedice na licima i dušama glumačkih legendi.

- Mamu su otpustili. Kuća je bila rastresena od bombardovanja, kroz rupe na regastovima ulazili su hladnoća i sneg - prisjeća se Mira Stupica u svojim memoarima “Šaka soli”.

- Nema hrane, nema drva. Uveče kad ležemo, mi se oblačimo: kapute, šalove, čarape, pa čak i rukavice. A nas troje se u našoj muci čak i zasmejavamo. Bora traži da onako u mraku igramo slovo na slovo, i to samo o hrani. Naše žlezde bi proradile i dugo nas je u noć mučila glad. Bori je bila jedanaesta, a meni sedamnaesta kad je on odlučio da bude glava porodice. Sklepao je neku dasku sa točkićima i uputio se na Železničku stanicu Beograd da bude nosač i da nas svojim radom hrani. Profesionalci su ga, bez ikakve sentimentalnosti, onako malog pretukli i odveli u kvart. Tamo ga je slučajno našao naš komšija Mile, tramvajdžija, i dovukao, onako umuzganog i išamaranog. Bora je postao inventivan. Krao je ugalj sa stanice, kao i gume iz nekog nemačkog magacina, pa pravio đonove i prodavao. Krao je gde je i šta je stigao i ne jednom imao glavu u torbi. Jednom su ga uhvatili Nemci s društvom u krađi konjskih sedala iz magacina na Tašmajdanu. Poređali su ih uza zid, repetirali šmajsere i na komandu “Pali” svakog nogom šutnuli po guzici, pisala je Mira Stupica.

Bora Todorović je tokom cijelog rata bježao od metka. Zahvaljujući mangupluku i inteligenciji uspio je da preživi i da tako mali nahrani majku i sestru.

 

 

(Agencije)

Ne propustite