Kopanje ruda u svemiru biznis koji će cvjetati?

Magazin
 Kopanje ruda u svemiru biznis koji će cvjetati?
Kopanje ruda na Mjesecu ili na nekom obližnjem asteroidu moglo bi da košta manje nego izgradnja najvećih gasnih terminala na Zemlji.

Kopanje ruda na Mjesecu ili na nekom obližnjem asteroidu moglo bi da košta manje nego izgradnja najvećih gasnih terminala na Zemlji.

To piše u istraživanju koje je nedavno NASA prezentovala rukovodstvu brojnih kompanija.

Tako bi na primjer misija na Cereri, patuljastoj planeti u Sunčevom sistemu koja je veličine Teksasa, mogla koštati 27 milijardi dolara.

U tu cijenu su uračunati 10 lansiranja raketa radi prenosa opreme, bušenje i izvlačenje metala i vode, i konstrukcija objekta za obradu izvučenih materijala u orbiti. 

Radi poređenja, Ševron u Australiji gradi veliko postrojenje za ekstrakciju prirodnog gasa čija vrijednost je procijenjena na oko 54 milijarde dolara. 

No investitori nisu pohrlili van naše planete čim su ovo čuli iz razloga što i dalje postoje veliki rizici pri tako dalekim putovanjima. Ti rizici povećavaju cijenu kopanja ruda i materijala van Zemlje. Ali postoji mogućnost da će se kapital fokusirati na vađenje tih materijala za operacije u svemiru, to jest, onog materijala koji ne mora da se prevozi do naše planete,prenosi Bif.rs.

Kopanje na Mjesecu bi trebalo da bude dosta isplativo sa utroškom sredstava od 9 milijardi dolara, a najjeftinije bi moglo biti bušenje asteroida koji prolaze blizu Zemlje, koje bi stajalo oko 492 miliona dolara. Očekuje se da bi rudarstvo u svemiru moglo da se razvije u multibilionsku industriju koja proizvodi metale, vodu i gorivo za rakete i to za ekonomiju koja se odigrava van naše planete. Prema računici stručnjaka ona bi mogla da postane potpuno profitabilna za nekih 30 do 50 godina.

Ne propustite