JESTE LI VIDJELI NEOBIČNE OZNAKE NA CESTAMA U REGIJI? Mnogi ne znaju šta znače, a kada saznaju ostat će u šoku (FOTO)

Kiosk
JESTE LI VIDJELI NEOBIČNE OZNAKE NA CESTAMA U REGIJI? Mnogi ne znaju šta znače, a kada saznaju ostat će u šoku (FOTO)
.

Ko je posljednjih godina vozio regionalnom cestom Podpeč-Rakitna mogao je primijetiti na asfaltnoj podlozi oznake koje nisu uobičajene na slovenskim cestama. Na krivinama središnjoj kontinuiranoj liniji dodane su kraće linije koje liče na trouglove. Koja je njihova svrha i gdje će još biti nacrtani?

Na slovenskim cestama ima dosta neobičnih i posebnih podnih oznaka kojima nadležni žele poboljšati sigurnost svih učesnika u prometu – od vozača automobila, motociklista, pješaka do životinja .

Neobičnih linija ima i na asfaltu na putu Podpeč–Rakitna. Direkcija za infrastrukturu (DRSI) implementirala je specijalne podne oznake u sklopu pilot projekta namijenjenog motociklistima.

Put između Podpečja i Rakitne veoma je popularan među motociklistima. U toplijim mjesecima motociklisti čine sedam posto ukupnog saobraćaja na ovoj cesti, a mnogi odmjeravaju svoje sposobnosti na neravnom putu.

N1/Uroš Kokol

N1/Uroš Kokol

N1/Uroš Kokol

Posebne podne oznake, koje su postavljene prije sedam godina, namijenjene su poboljšanju bezbjednosti u saobraćaju motociklista i svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Izgrađene su na osnovu pozitivnih iskustava iz inostranstva. Motociklisti su u krivinama na lijevoj strani (u smjeru vožnje) usmjereni od središnje linije i istovremeno usporavaju brzinu vožnje, čime se smanjuje mogućnost sudara motociklista s drugim učesnikom u prometu.

Na 15 krivina ucrtane su posebne podne oznake, a na njih ukazuje i znak pored puta.

Oznake će biti iscrtani na još tri puta

U DRSI je monitoring vršen tri godine prije ucrtavanja novih podnih oznaka, a zatim je ponovljen tri godine nakon implementacije. “To je pokazalo značajno poboljšanje bezbjednosti saobraćaja kako za motocikliste, tako i za ostale učesnike u saobraćaju”, saopšteno je iz DRSI.

Predviđene su i podne oznake na putu Prebold-Trbovlje (tj. Marija Reka) i Preddvor-Jezersko. Trenutno je u pripremi zahtjev za dobijanje saglasnosti Ministarstva za infrastrukturu.

U budućnosti je planirano i izvođenje dionice puta između Planine i Ravbarkomande (vožnja Kačje), prenosi N1

Ne propustite