SAMO UZ OVU CAKU BAŠTOVANA PARADAJZ ĆE VAM RAĐATI SVE DO KASNE JESENI: A plod će biti veći, sočniji i MNOGO UKUSNIJI

Sve za dom
SAMO UZ OVU CAKU BAŠTOVANA PARADAJZ ĆE VAM RAĐATI SVE DO KASNE JESENI: A plod će biti veći, sočniji i MNOGO UKUSNIJI
-

Paradajz nam je jedna od omiljenih namirnica tokom toplih ljetnih dana, a ukoliko ga gajite kod kuće, obavezno poslušajte sljedeći savjet iskusnog baštovana!

Stiže nam ljeto, a i sezona paradajza, bez kojeg salatu ne možemo ni da zamislimo. Osim toga, daje poseban šmek mnogim jelima, te je neizostavan deo ishrane. Sve više ljudi se odlučuje da ga gaji kod kuće, jer je ukus ovog domaćeg povrća nezamjenjiv! Oni koje žive u stanu, mogu da ga posade u velike saksije, a uz sljedeće savjete baštovana - plod će biti fenomenalan.

Najbolji savjeti baštovana

Naime, smatraju da orezivanje paradajza nije neophodno osim ako ne uzgajate žbunaste sorte, ali je preporučljivio, jer ćete tako omogućiti da rađa plodove tokom cijele godine. A oni će biti krupniji, ukusniji i sočniji. Međutim, mnogi ne znaju kako se to radi.

- Ovo je moj paradajz, svjesna sam da moram da ga orezujem, ali ne znam odakle da počnem. Koje dijelove da odsiječem, a šta da ostavim. Prvi put uzgajam ovo povrće i potrebna mi je pomoć - napisala je Klara Lamb na svom profilu na Instagramu.

275601-shutterstock-1896767839-ff

Kako se orezuje?

Dobila je vrlo jednostavnu, a efekasnu smernicu od iskusnog stručnjala za baštovanstvo Džejn Tarner.

- Ako želite da orežete svoj paradajz, najbolje je da uklonite male stabljike koje se pojavljuju između glavnih i bočnih grana. Prošle godine sam prvi put primijenila taj trik i imala mnogo bolji prinos i ukusnije plodove - objasnila je.

I dodao na koji način da ukloni te grančice.

- Najbolji način je da uklonite, odnosno orežete višak grana koje se pojavljuju iz glavnog stabla. Na taj način se se povećava njegova snaga. Orezivanje pomaže i bržem sazrijevanju paradajza, ali ćete imati i više prostora za sadnju.

Takođe, istakao je još jednu vrlo bitnu stvar.

- Uklonite izdanke koji izbijaju između grana. To su mladi izdanci koji crpe snagu i hranu od glavnog stabla, pa ukoliko ostavite ove zaperke vjerovatno ćete imati manje plodova - glasio je još jedan od mnogobrojnih komentara na društvenim mrežama.

Ne propustite