POSADITE GA SADA I CVJETAĆE DO KASNE JESENI: 10 vrsta najljepšeg balkonskog cvijeća za ljeto 2023. godine

Sve za dom
POSADITE GA SADA I CVJETAĆE DO KASNE JESENI: 10 vrsta najljepšeg balkonskog cvijeća za ljeto 2023. godine
-

Balkoni i terase su naše male oaze mira i spokoja, stoga je neophodno da im posvetite vrijeme i trud. Zasadite ovih 10 vrsta biljaka i uživaćete u sopstvenom raju

Našli smo čak 10 vrsta cvijeća koje uspješno može cvjetati na terasi tokom čitavog ljeta. Od juna do oktobra ove vrste biljaka će krasiti vaš pogled kroz prozor:

1.Petunija

Petunije cvjetaju od juna, a odlično podnose toplotu. Vodite računa da ih držite na mestima gde su zaštićene od promaje. Potrebno ih je redovno zalivati, ali i uklanjati osušene latice.

2. Muškatle

Postoje dvije vrste muškatli koje vam mogu uljepšati terasu – uspravne i viseće. Obe vrste zahtjevaju sunčana mjesta (najbolje sa južne strane) i zemlju koja dobra drenira, jer zbog prevelike vlage u korenu može uginuti. Ona će trajati cijelo ljeto i krasiće vašu žardinjeru svojim prelijepim bojama – bijeloj, roze, ljubičastoj, narandžastoj, žutoj i crvenoj.

3. Dan i noć

Ova biljka je omiljena zbog svojih specifičnih šara. Pripada porodici ljubičica, a vrlo se lako održava. Dan i noć je otporna biljka, pa joj neće smetati promjene temperature, kao ni boravak na jakon suncu, ali ni u hladu.

Ovo cvijeće ima tanko razgranato stablo,mesnate listove i cvjetove koji rastu pojedinačno na dugim drškama.

4. Pustinjska ruža

Ima debelu stabljiku, izdanke i mesnate listove pa je stoga i dobila ime Obesum što u prevodu znači debeli – ogroman. Cvjeta u prepoznatljivoj žarko ružičastoj boji koja je u sredini cvjeta svjetlija. Biljku nije potrebno đubriti niti joj davati prihranu. Za cvjetanje zahteva veliku količinu prirodne svjetlosti, ali tokom ljetnjih mjeseci mlade biljke (starosti do jedne godine) potrebno je skloniti s direktnog sunčevog svjetla kako ne bi došlo do oštećenja biljke. Kao sukulentna biljna vrsta, ne zahtjeva puno vode. Zaliva se samo kada je zemlja potpuno suha i potrebno ga je prilagoditi godišnjem dobu.

250839-pustinjskaruza-ff

5. Plumbago

Plumbago je žbunasta biljka, poreklom iz Južne Afrike. U zavisnosti od toga kako je oblikujemo, može biti puzavica ili u obliku žbuna. Ima prelijepe svjetloplave do plave cvjetove, na koje niko ne ostaje ravnodušan. Ovo cvijeće vrlo brzo raste i cvjeta tokom čitavog ljeta. Odgovara mu puna sunčeva svjetlost, ali i vlaga, pa se mora redovno zalivati.

321201-sadnja-cveca-ff
6. Begonije

U našim baštama i na terasama jedna od čestih biljaka je begonija (Begonia semperflorens) koju baštovani zovu i bombonica ili djevojačko srce. Vrlo je zahvalna za gajenje, ne zahteva preterano navodnjavanje, ali osjetljiva je na hladnu vodu.

Ima mesnate listove, odlično podnosi letnju žegu i sunce, naročito crvenolisna begonija. Ako se koristi prehrana, cjvetovi će cijelog ljeta biti intenzivnih boja. Boje variraju od bijele, preko crvene, do ružičaste. Ove biljke cvjetaju do prvih mrazeva. Inače, begonija simboliše dug život i zdravlje.

7. Kadifice

Kadifica (Tagetes erecta) je raširena po cijelom svijetu, a potiče iz toplijih krajeva Amerike. Pripisuju joj se lekovita svojstva, pa se navodi kako sok od nje leči ubode pčela i osa, a ulje opekotine i rane. Idealna je za leje, a na terasi se kombinuje sa zelenim rastinjem. Ipak, ovo cvijeće pogodnije je za bordure ili pravljenje slika u cvjetnjacima.

Raste do 20 centimetara u visinu. Voli sunce i redovno zalivanje, a treba je povremeno prehraniti zbog boje cvjetova. Dio gdje je zasađena u grupi, zbog uglavnom narandžastih cvjetova, može djelovati plameno, mada ima i kadifica sa žutim i bijelim cvjetovima. Cvjeta do ranih mrazeva.

8. Prkos

Prkos (Portulaca grandiflora) potiče iz Argentine, Brazila i Urugvaja. Veoma je otporna i raskošna biljka. Dobro podnosi sunce, toleriše sušu, ali kada je veoma toplo, zemljište bi ipak trebalo da bude vlažno, jer ima plitak korijen.

Pošto ova biljka proizvodi mnogo sjemena i odlično se razmnožava, treba pripaziti da ne postane invazivna. Listići ove zeljaste biljke odlično zadržavaju vlagu, a cvjetovi su živih boja – roze, ciklama, crveni, žuti, bijeli, pa i narandžasti.

214795-shutterstock-107786381-ff

9. Tamjanika

Tamjanika (Plectranthus sp), koja se još naziva sveta petka ili erika, ima izbojke koji mogu da porastu do dva metra, padaju i izgledaju fantastično. Ona se divno kombinuje sa nekom cvjetnicom. Listovi su joj jajasti i dekorativni, zeleno-bijeli. S obzirom na to da ima jak korijenov sistem, bitno je prilikom sađenja napraviti rastojanje između biljaka.

Ima miris koji podsjeća na tamjan, a potiče od aromatičnih ulja, pa insekti bježe od nje, naročito moljci. Za ovo cvijeće bitno je da zemlja bude uvijek vlažna, a inače dobro podnosi sunce i sjenku.

10. Lavanda

Mediteranska ljekovita biljka koja privlači pčele, odbija komarce i krasi terasu. U kasnu jesen kada oberete cvjetove, možete od njih da napravite mirisne jastučiće koji će odbijati moljce i druge štetočine iz ormara.

(STIL)

Ne propustite