Ne čini vam se, SMRDIBUBA JE VIŠE NEGO PRIJE: Evo kako ćete ih zauvijek otjerati iz svog doma

Sve za dom
Ne čini vam se, SMRDIBUBA JE VIŠE NEGO PRIJE: Evo kako ćete ih zauvijek otjerati iz svog doma
-

Vjerovatno ste i sami primetili da smrdibuba danas ima više nego ranije i da se pojavljuju češće, ali ni sami nismo sigurni zašto.

Dr. Jasna Mastilović sa Instituta BioSens je za portal Klima101 objasnila o čemu se ovdje u stvari radi, piše City magazine.

Pored mrava, buba rusa, paukova i drugih insekata koji uobičajeno opsedaju naše domove, u posljednjih par godina se sve češće, i u sve većem broju, naseljavaju i smrdibube, tvrdokrilci, leteći insekti veličine 1-2 cm, sivkasto smeđe boje, štitastog oblika s tri para tankih nožica.

Nije da nismo i ranije čuli za smrdibube, ali u poslednje vreme bez obzira na to da li živimo u selu ili u gradu, u kući ili višespratnici, i tokom hladnijih dana suočavamo se skoro s najezdom ovih buba, koje ranije nismo često sretali u kućnim uslovima.

smrdibuba-2

Zašto ih danas ima više nego prije?

Ono što je prvo doprinelo tome da se presele populacije različitih vrsta ovih insekata, stručno zvanih stenice – ne samo kod nas nego u mnoge krajeve sveta – je otvaranje puteva globalne trgovine, koji su doprinijeli tome da se ovi insekti, sakriveni u robama koja se transportiraju širom svijeta, neopaženo uvuku u nova staništa.

Ali tu je i drugi faktor koji je doprinio tome da ovi insekti prežive i da se namnože: promena vremenskih uslova usled klimatskih promena. Daleko od toga da se ranije nije događalo da se poneka stjenica provuče do naših krajeva, ali su hladne zime, praćene mrazevima i dubokim minusima doprinosile tome da preživljavanje jedinki preko zime bude malo.

Kako se izboriti sa smrdibubama?
A šta možemo uraditi kao pojedinci i kako se izboriti s najezdom smrdibuba u našim kućama? I u ovom slučaju suzbijanje hemijskim sredstvima, čak i kada ga rade stručnjaci neće biti naročito efikasno. Najbolji način je fizičko suzbijanje. Prije svega zatvaranje svih otvora kroz koje se smrdibube mogu uvući u kuće da bi njihov broj u objektima bio što manji.

Kad se jednom usele, ne ostaje nam ništa mnogo efikasnije od toga da se izveštimo u tome da ih uhvatimo i izbacimo napolje, a da pri tome izbegnemo ispuštanje njihovog neprijatnog mirisa. To ćemo postići ako smrdibubu uhvatimo nežno s bočnih strana oklopa ne dodirujući trbuh ili leđni deo. Ako uspemo nakon toga da je brzo izbacimo, spasićemo se napasti i izbeći njen nesnosni smrad.

Smrdibube ne podnose ove mirise

Možete ih se riješiti i bez jakih i štetnih hemikalija, u tome će vam pomoći ovi jednostavni trikovi:

1. Na prozore postavite mreže ili komarnike koje će im onemogućiti ulaz u vaš dom

2. Napravite prirodan sprej protiv ovih insekata. Sve što treba da uradite jeste da četiri kašike bijelog luka u prahu razmutite u 16 supenih kašika vode. Drugi način jeste da zgnječite 4 čena bijelog luka u pola litre vode, a smjesu ostaviti da odstoji 24 sata. Nakon toga, vodu sa bijelim lukom prespite u bocu sa raspršivačem, pa poprskajte prozore i vrata, kao i ostala mjesta odakle ovi insekti ulaze. Miris belog luka tera smrdibube.

3. Umjesto bijelog luka, možete koristiti i eterično ulje nane.

Ovo ulje pomiješajte sa vodom tako da miris bude intenzivniji, pa poprskajte ista mjesta kao i u slučaju nanošenja spreja od bijelog luka.

4. U činiju sa vodom (oko 2 l vode) sipajte 1 supenu kašiku deterdženta za veš pa promešajte dok se deterdžent ne istopi. Zatim smrdibube koje se penju po zavjesama i zidovima metlicom ubacite u tu vodu – brzo će se ugušiti.

5. Sprej od ljutih papričica je veoma efikasan u borbi protiv smrdibuba. Za njega su vam potrebne 3 veoma ljute papričice, 3 čena bijelog luka, 1 glavica crnog luka i 300 ml sapunice. Isjeckani luk i isjeckanu papriku dodajte u sapunice, pa prekrijte krpom i ostavite da odstoji preko noći. Smesu sutradan procijediti, pa sipati u bocu sa raspršivačem.

Ne propustite