Domaće čudo sredstvo od 3 sastojka, POLIRA i ODBIJA PRAŠINU: Namještaj će zasijati i dugo biti bez prašine!

Sve za dom
Domaće čudo sredstvo od 3 sastojka, POLIRA i ODBIJA PRAŠINU: Namještaj će zasijati i dugo biti bez prašine!
-Čišćenje drvenih površina u vašem domu dosadna je, ali neophodna navika koja produžuje kvalitet namještaja i podova. Naravno, drvo je jedan od materijala koji je teže čistiti zbog njegove averzije prema vodi. Zato se mnogi okreću komercijalnim proizvodima za čišćenje drveta koji su prepuna jakih hemikalija, a da kupac to ni ne zna.

Čišćenje drvenih površina u vašem domu dosadna je, ali neophodna navika koja produžuje kvalitet namještaja i podova. Naravno, drvo je jedan od materijala koji je teže čistiti zbog njegove averzije prema vodi. Zato se mnogi okreću komercijalnim proizvodima za čišćenje drveta koji su prepuna jakih hemikalija, a da kupac to ni ne zna.

Neka od najpoznatijih sredstava za čišćenje drva sadrže sastojke koji izazivaju zabrinutost zbog biorazgradnje, toksičnosti u vodi, zagađenja vazduha i zdravlja ljudi. S obzirom na to, možda ćete želeti da bojkotujete komercijalna sredstva za čišćenje drveta i očistite svoje drvo na staromodan način: sirćetom, maslinovim uljem i pčelinjim voskom za sjajni završetak.

Evo kako to učiniti u pet koraka i šta vam je za to potrebno.

Sastojci:
½ šoljice al*oholnog ili jabukovog sirćeta

¼ šoljice maslinovog ulja

1 kašika limunovog soka (po želji)

20-30 kapi eteričnog ulja lavande (po želji)

⅓ šoljice pčelinjeg voska ili veganske alternative, poput karnaube

1 ½ šoljica lanenog ili orahovog ulja

Voda

Alati:
6 krpa od mikrofibera ili pamuka koji ne ostavljaju dlačice

Posuda ili boca s raspršivačem

Obrišite prašinu vlažnom krpom
Prvo uklonite prašinu i ostatke s drvene površine vlažnom krpom. Budući da voda može oštetiti drvo, mokru površinu ćete odmah obrisati suvom krpom. Ovo bi trebalo da bude dovoljno za redovno brisanje prašine, ali dubinsko čišćenje (za uklanjanje prljavštine i mrlja) zahteva malo dodatnog rada.

Napravite sami sredstvo za čišćenje drveta
Maslinovo ulje i sirće čine prirodno i nežno sredstvo za čišćenje koje je potpuno bezbjedno za drvo i dovoljno zdravo za korišćenje u vašem domu. Sirćetna kiselina u sirćetu doseže duboko kako bi uklonila prljavštinu, pa čak i mrlje, bez oštrog ribanja. Međutim, treba ga koristiti samo s nosačem, jer kiselost zapravo može da ošteti zaštitni sloj ako se koristi sam.

Maslinovo ulje je izvrstan nosač! Vlaži i njeguje drvo, pomažući da se istakne njegov prirodni sjaj. Ciljajte na razmjeru dva prema jedan sirćeta i maslinovog ulja: pola šoljice do četvrtina šoljice je dobra količina, zatim dodajte kašiku svježeg soka od limuna i/ili do 30 kapi eteričnog ulja lavande za svježi miris. Bez dodanog mirisa, rastvor sirćeta će snažno mirisati samo nekoliko minuta, a zatim će miris nestati.

Nanesite sredstvo na drvo
Sredstvo za čišćenje držite u posudi ili je premestite u flašicu s raspršivačem za nanošenje. Raspršite sredstvo direktno na drvenu površinu ili je nanesite krpom. Krpom utrljajte smjesu, idući s prirodnim vlaknima drva. Ne bi trebalo puno da ribate već pustite sirće da djeluje na prljavštinu i mrlje.

Sušenje
Nanesite mešavinu sirćeta i maslinovog ulja na celu površinu, zatim se vratite na početak i potpuno obrišite smesu novom, suvom krpom. Neka drvo bude što je moguće suvlje kako bi se izbjeglo stvaranje mrlja. Sušenje drveta posebno je važno kod podova jer ulje može ostaviti površine vrlo klizavim. Kad brišete sredstvo, trljajte u krugovima. Ulje u ovom rastvoru ima efekat poliranja.

Zaštitite voskom
Povremeno, svakih šest mjeseci do godinu i po dana, u zavisnosti od toga koliko se drvo koristi,  namještaj i pod zahtjevaju svježi sloj voska. Vosak ne samo da skriva ogrebotine i pojačava sjaj, nego takođe štiti drvo od mrlja i daljih oštećenja.

Kako biste sami napravili prirodni vosak za drvo, pomiješajte trećinu šoljice otopljenog pčelinjeg voska ili alternative na bazi povrća (poput karnaube) sa šoljicom i po ulja od lanenog sjemena ili oraha. Ostavite da se potpuno osuši kako bi postala polučvrsta pasta.

Za razliku od maslinovog ulja, laneno i orahovo ulje su sušiva ulja, koja se stvrdnu kada su izložena kiseoniku. To stvara tanak zaštitni sloj preko namještaja i podova. Lagano i ravnomjerno nanesite krpom i utrljajte vosak u drvo, idući s vlaknima.

Pustite da se vosak upije otprilike 30 minuta, a zatim ga novom krpom ispolirajte do visokog sjaja, prenosi Tportal. 

Ne propustite