SVAKO VEČE U ISTO VRIJEME POJEDITE MALO SOLI I ŠEĆERA: Evo šta će se desiti vašem organizmu

Praktična žena
SVAKO VEČE U ISTO VRIJEME POJEDITE MALO SOLI I ŠEĆERA: Evo šta će se desiti vašem organizmu
m

Kombinacija šećera i soli ima važnu ulogu u našem organizmu.

Naime, ljudima koji muku muče s nesanicom ova kombinacija, u odgovarajućoj razmjeri, može pružiti ono što im je u tom trenutku neophodno, a tako nedostižno – miran san. Kako to?

Šećer i so djeluju kao „baterije“ za ćelije – glukoza omogućava direktan dotok goriva u mitohondrije, a ravnoteža natrijuma u međućelijskoj tečnosti omogućava pravilno ćelijsko disanje i proizvodnju energije.

Obje ove hranljive materije su snažni prehrambeni alati za upravljanje stresom – šećer signalizira tijelu da zaustavi proizvodnju hormona stresa, koji šteti vašem metabolizmu i uzrokuje nesanicu. So je takođe važna za održavanje homeostatskog stanja u kom se adrenalin drži pod kontrolom.

Treba napomenuti da šećer ne uzrokuje hiperaktivnost. Kada se koristi kao terapijski prehrambeni alat, na ovaj način, ima upravo suprotan efekat.

nesanica

foto: Profimedia

Dakle, ako ste među onima koji se često bude, posebno između 2 i 4 sata ujutru, i pritom osjećaju kako adrenalin cirkuliše tijelom i onemogućava san, kombinacija šećera i soli za vas može biti spasonosna.

Poznato je da je zdrav i miran san osnova za dobro zdravlje. Stoga, nije teško zaključiti koliko je važno dobro se naspavati. Svakodnevni stresovi i brojne obaveze nas toliko iscrpljuju da nedostatak sna može biti poguban za naš organizam, pa ovo rješenje zaista predstavlja spas.

Kako napraviti ovaj prah za spavanje?

Odnos soli i šećera treba da bude 1: 5. Najbolje je koristiti nerafinisanu morsku (ili himalajsku) so i kvalitetni smeđi šećer. Pomiješajte 5 kašika šećera i 1 kašiku soli i stavite u staklenu teglicu. To će vam dugo trajati. Pred spavanje (ili u toku noći kad se probudite), promućkajte teglicu i pod jezik stavite, poput lijeka, mali prstohvat te mješavine soli i šećera da se lagano otopi.

Ovo je pravi „magični prah za spavanje“ i poput lijeka, ovaj čarobni prah poštedjeće vas nesanice, prenosi Telegraf.

Ne propustite