VAŠE BILJKE RAŠĆE KAO LUDE I BIĆE 10 PUTA OTPORNIJE: Evo kako da sami napravite najbolje prirodno đubrivo i insekticid!

Sve za dom
VAŠE BILJKE RAŠĆE KAO LUDE I BIĆE 10 PUTA OTPORNIJE: Evo kako da sami napravite najbolje prirodno đubrivo i insekticid!
-

Kopriva nalazi sve veću primjenu u organskoj proizvodnji. Može se koristiti kao đubrivo ili kao veoma efikasan insekticid.

Čaj od koprive koristi se kao tečno azotno đubrivo i ima veoma pozitivan uticaj na gajene biljke, tako što podstiče rast, stvaranje hlorofila, jača otpornost biljaka prema stresnim uslovima, kao i bolestima i štetočinama.

Ðubrivo se pravi tako što se stabljika i list koprive isjeckaju, stave u drveni ili plasticni sud i doliju vodom, ali ne do vrha (zato što masa pjeni). Poželjno bi bilo da voda za dolivanje bude kišnica, ali ako nema uslova za njeno sakupljanje, može se koristiti i odstajala voda. Sud se ostavi da stoji na suncu, masa se meša najmanje jednom dnevno. Ðubrivo je gotovo nakon 15 dana kada dobije tamnu boju i više ne pjeni.

Ðubrivo se može koristiti zalivanjem zemljišta oko biljaka ili folijarno. Ako se koristi za zalivanje, rablažuje se vodom u odnosu 1:10, a ako se koristi folijarno, prije upotrebe mora se procijediti i razblažiti vodom u odnosu 1:10 do 1:25.

kopriva

Insekticid od koprive

Kopriva se može koristiti i kao insekticid i to u vidu čaja ili ekstrakta.

Čaj se priprema tako što se isjecka 1 kg koprive i 1 kg pelina, prelije sa 8 l kipuće vode, ostavi se da stoji najmanje pola sata. Nakon toga se procijedi, ohladi i može se koristiti za prskanje oboljelih biljaka.

Ekstrakt od koprive

Ekstrakt od koprive može se koristiti za prskanje protiv biljnih vaši.

Spravlja se tako što se 1 kg isjeckane koprive (stabljika i list, bez semena) prelije sa 9 l vode (po mogucstvu kišnice), ostavi se da stoji 24 sat uz povremeno mešanje.

Pre upotrebe ekstrakt se procijedi i bez razblaživanja može se koristiti za prskanje zaraženih biljaka.

Ne propustite