NIJE SVE U OMEKŠIVAČU: Provjeren trik koji će vam pomoći da veš duže miriše na čisto i svježe

Sve za dom
NIJE SVE U OMEKŠIVAČU: Provjeren trik koji će vam pomoći da veš duže miriše na čisto i svježe
-

Većina ljudi voli da im veš miriše čisto i svježe, a mnoge domaćice znaju da, koliko god omekšivača stavile, nekada to jednostavno ne bude slučaj.

Razlog ovome je najčešće smanjeno provjetrvanje, pogotovo u toku hladnijih dana, što dovodi do toga da se u ormare uvuče neprijatan, ustajao miris. Kako bi se ovaj miris nestao, nekada je potrebno da se ponovite cijeli proces pranja veša.

Takođe, veš koji se suši napolju, uslijed djelovanja smoga i prašine često poprimi dobro poznati neprijatni miris koji ne se ne može otkloniti, ma koliko omekšivača koristili. Kako da veš miriše? Nije sve u omekšivaču.

Kako bi veš dugo mirisao potrebno je da pre svega bude čist i opran na odgovarajućoj temperaturi. Iako mnoge žene primijejuju programe veš mašine koji koriste niže temperature, s vremena na vreme je važno dezinfikovati odjeću pranjem na višoj temperaturi, od 40 stepeni pa naviše.

Pravilno opran i dezinfikovan veš će zasigurno duže mirisati. Takođe, redovno provetravanje ormara, te njihovo čišćenje sprečiće stvaranje ustajalog mirisa.

Po pravilu, garderoba koja se nosi van kuće ne bi trebalo da bude vraćena u ormar sa čistim stvarima, a kaputi i jakne bi trebalo da budu odvojeni u drugom garderoberu.

Još jedna bitna stvar jeste izbegavanje duvanskog dima u prostoriji u kojoj držite veš. Duhanski dim će se lako uvući u vlakna odjeće, a ukoliko je previše izložena, miris duhanskog dima može ostati u odjeći godinama.

Trik 1
Za ovaj jednostavan trik će vam biti potrebna prazna bočica sa raspršivačem, omiljeni omekšivač i hladna voda. Do polovine bočice sipajte omekšivač pa dodajte vodu kako bi je napunili. Tek opran veš poprskajte ovom mješavinom i sušite na regularan način. Rastvor od omekšivača i vode možete koristiti i kao osvježivač za veš ili posteljinu.

Trik 2
Za ovaj trik će vam biti potreban omekšivač koji inače koristite, novu spužvu, ali i mašina za sušenje veša. Nov sunđer isjeckajte na manje dijelove i stavite u posudu u koju ste sipali omekšivač. Natopljene sunđere ubacite u mašinu za sušenje veša. Ovaj trik produžiće miris vašoj odjeći.

Ne propustite