SVAKI VOZAČ MORA ZNATI OVAJ TRIK KADA JE HLADNO VANI: Evo šta trebate uraditi i stakla vam neće zamagliti

Praktična žena
SVAKI VOZAČ MORA ZNATI OVAJ TRIK KADA JE HLADNO VANI: Evo šta trebate uraditi i stakla vam neće zamagliti
,

Vjerovatno je svima naporno brisati zamagljena stakla u automobilu, posebno dok vozite. 

Tome u ove hladnije dane svjedoče gotovo svi vozači, posebno rano ujutro kada treba krenuti na posao. 

staklo1

Ne samo da ljute vozače nego su zamagljena stakla i velika opasnost u vožnji. Zrak, između ostaloga, sadrži i vlagu. Kada topao zrak dođe u dodir s hladnom površinom, primjerice vjetrobranskim staklom, dio vodene pare iz zraka se kondenzira i ostaje na staklu jer se postiže takozvana temperatura tačke rose, čestice vodene pare iz zraka toliko okrupnjuju da se stvara kapljica na staklu.

magla3

Što je staklo s unutarnje strane više onečišćeno, veća je vjerovatnost rošenja jer čestice prašine pomažu stvaranju kapljica. Čista se stakla teže magle te se lakše odmagljuju. Dakle, jedna od mogućnosti smanjenja magljenja je držati stakla čisti-ma, ili ih čistiti sredstvima protiv zamagljivanja.

staklo4

U zimsko je doba važno smanjiti izvore vlage u unutrašnjosti vozila, i to tako da se snijeg i kiša s obuće i odjeće ne unose u vozilo, i da se ne vlaže tepisi. 

Da bismo klasičnom metodom odmaglili stakla, treba nam i desetak minuta ako ne i više. Ali postoji i brži način.

Ovaj mladić je na svom Youtube kanalu nizom eksperimenata uspio da dođe do najbržeg načina za odmagljivanje i evo koja su to četiri koraka:

staklo5

1. Stavite grijanje na maksimum.

2. Uključite klimu.

3. Isključite opciju unutrašnje cirkulacije vazduha.

4. Nakratko otvorite prozore.

staklo3

U rekordnom roku će odmagliti vaše prozore.

Pored ove metode, pjena za brijanje pokazala se jako učinkovitom. 

pjena

Kako upotrijebiti pjenu za brijanje?

Postoji još jedan trik - napunite stare čarape pijeskom za mačke, zavežite ih i ostavite da stoje u autu. Taj pijesak upija vlagu pa će tako smanjiti njenu količinu i u vašem vozilu.

Sigurna vožnja i kroz maglu

5f82afdf-2618-4491-b259-6e840a0a0a64-magla-690x480

Vožnja po magli je jednaka vožnji sa povezom preko očiju. Koliko je ova vremenska prilika opasna, najbolje znaju oni koji su se našli u situaciji da na putu ne vide „prst pred okom“, zbog čega uglavnom nije dovoljno da se poveća oprez kako bi se izbjegle nezgode. Statistički gledano, magla je najopasnija okolnost na putu, zbog čega je u tim situacijama vrlo bitno primijeniti nekoliko savjeta za bezbjednost.

U okolnostima smanjene vidljivosti najbolje je da se automobil odmah parkira pored puta i da se sačeka da se vrijeme popravi. Ili da se jednostavno ne sjeda za volan. Ipak, često je nemoguće sebi priuštiti takav „luksuz“, pa je na prvom mjestu potrebno da se smanji brzina kretanja i da se upale svjetla za maglu, piši Novosti. 

gusta-magla111

Farovi

Razmišljanje o drugim vozačima, koliko oni vide i šta vide je ključno, jer u kritičnim situacijama omogućava pravovremenu reakciju. Treba paziti da nisu upaljena duga svjetla, jer ona udaraju direktno u maglu i samo otežavaju vožnju. Kratki farovi su usmjereni na put olakšavajući i vama i drugim vozačima kretanje. U svakom slučaju, šta god da se dogodi, svjetla moraju da budu upaljena, jer je to jedina stvar koju vide vozači iz kontra smera. Takođe, jedna od najopasnijih stvari je zaustavljanje automobila nasred puta. Izuzetno su male šanse da će automobili koji dolaze imati vremena da odreaguju, pa je nalijetanje skoro zagarantovano. U slučaju da se auto pokvario, brzo ga izgurajte pored puta.

magla1

Navođenje

U magli je bolje da se prati desna linija puta, prije nego centralna. Tako se izbjegava nadolazeći saobraćaj, ali i svetla automobila iz kontra smjera manje smetaju. Tokom vožnje treba misliti i na one koji se kreću iza vas, zbog čega nije poželjno paliti sva četiri žmigavca i često „tapkati“ kočnicu. Trepereća i fluorescentna svetla ometaju u vožnji, zbog čega se može desiti da se vozači iza vas unervoze, odluče da vas obiđu i tako ugroze vaš i svoj život. Zbog svih nepredvidivih okolnosti u ovakvu vožnju treba uključiti sva čula, a ne oslanjati se samo na vid. Isključite muziku, otvorite prozor i mnogo lakše i brže ćete uočiti ostale učesnike u saobraćaju.

magla2

Brzina

Čim se pojave prvi znaci magle, brzina bi trebalo da se spusti na minimum 50 kilometara na sat. To bi trebalo da bude dovoljno sporo da može da se na vrijeme zakoči ili da se pravovremeno odreaguje u kritičnoj situaciji. Ipak, sve zavisi od uslova na putu i zato brzina kojom se vozači kreću treba da bude u skladu sa ličnom procenom okolnosti i upravljačkih sposobnosti. Ipak, vozači mogu iskoristiti i tuđe vozačko umijeće, ako se u magli nađu iza nekog vozila. Praćenje pozicionog svetla drugog automobila je mnogo lakše od gledanja u bijele linije puta, ali se ne treba u potpunosti opustiti i bezrezervno pratiti šta radi onaj ispred vas. 

magla3

OPASNO PRIVIKAVANJE 

Istraživanja su pokazala da se pojedini vozači brzo priviknu na maglu, zbog čega nesvjesno povećavaju brzinu. Kako se ne biste našli u takvoj situaciji, potrebno je da se povremeno „bacate“ pogled na kontrolnu tablu. Naravno, posmatranje puta je ipak primarno.

SAVJETI

* U idealnim uslovima razmak između vozila treba da bude tri sekunde, ali se u magli on značajno povećava

* Usporite! Najveći broj nesreća po magli se događa zbog brzine

* Budite sigurni da vas vide

* Ako silazite sa puta, budite sigurni da ste se u potpunosti sklonili

* Konstantno prskajte tečnost za stakla, kako bi vidljivost bila što veća

* Gledajte brzinometar

* Razmišljajte o ostalim učesnicima u saobraćaju.

Ne propustite