3 SAVJETA RUSKIH AGRONOMA ZA SASVIM PRIRODNU BAŠTU: Povrće buja bez okopavanja i zalivanja, a zemlja je nikad plodnija

Sve za dom
3 SAVJETA RUSKIH AGRONOMA ZA SASVIM PRIRODNU BAŠTU: Povrće buja bez okopavanja i zalivanja, a zemlja je nikad plodnija
-

Ruski agronomi daju savjet kako napraviti plodno tlo i uzgajati biljke sasvim prirodno bez okopavanja, zalivanja i prskanja

Već smo pisali o pametnoj bašti u selu Šušnskoje u Rusiji, a danas vam donosimo zanimljive prijedloge ruskih agronoma. Ukoliko želite da gajite sasvim prirodno povrće, oni kažu da to možete raditi na ovaj način:

1. Bez okopavanja zemlje

Svi znamo da se plodni deo zemlje nalazi pri površini zemlje. Ako iskopamo rupu, videćemo da na dnu nema plodnog zemljišta, stoga ruski agronomi smatraju da je nepotrebno prekopavati zemlju i tako uništavati prirodno najplodniji dio zemljišta - površinski.

2. Sadnja izmiješanih kultura

Prijedlog ruskih agronoma je da sadite različite kulture zajedno. Tj. ako sadite paradajz da ga izmiješate sa paprikama, krastavcima i td i to tako što ćete saditi jednu sadnicu paradajza, pa drugog povrća i tako redom... Tako izmiješane kulture rade jedna za drugu i sprječava se razvoj bolesti.

Ova teorija se zaniva na tome da je neophodno kopirati prirodu umjesto što idemo protiv nje.

275599-shutterstock-1757658371-ff

3. Povećati plodnost zemljišta pomoću zakona prirode

Prvo, plodno tlo nije zemlja. Zemlja je njen sastavni dio, ali je samo okvir na kome se formira plodni sloj. Prvo, hajde da shvatimo kako se tlo raspusti, rastrese? Jednostavno je - u njemu morate posaditi jednogodišnje biljke sa dugim korenima nekoliko puta zaredom. Kada im dugački koreni odumru, postojaće prolazi zbog kojih će tlo biti rastresito.

Sada hajde da shvatimo gde da nabavimo elemente u tragovima koji su potrebni biljkama. Ni tu nema problema - samo ne treba da leje "gole" pod žarkim suncem. Prekrijte ih počupanom travom, opalim lišćem, suhim biljkama, i td. Truljenjem će se formirati plodno tlo na kojem ćete saditi bez kopanja.

4. Posljednji problem je gdje nabaviti vodu?

Možda će vam ovo biti smiješno, ali najbolja vlažnost tla se dobiva pomoću malča. Recimo da gajite jagode. Oko svake sadnice stavite obilnu količinu slame. Slama će sama stvarati vlagu pomoću toplog i hladnog vazduha. Tokom dana i noći, doći će do stvaranja rose koja će se zadržavati oko biljke. Jednostavno i lako.

Napomena: Ova pravila vrijede samo za male bašte i organsku proizvodnju. Moramo da napomenemo da je ovo stav ruskih agronoma koji se zalažu sa sadnju bez kopanja zemlje.

(Stil)

Ne propustite