SVI ISKUSNI PEKARI KORISTE OVAJ TRIK KAKO BI IM TIJESTO BILO MEKANO I SVJEŽE DANIMA: U brašno dodaju 2 posebna sastojka

Praktična žena
SVI ISKUSNI PEKARI KORISTE OVAJ TRIK KAKO BI IM TIJESTO BILO MEKANO I SVJEŽE DANIMA: U brašno dodaju 2 posebna sastojka
Trik pekara za mekano i svježe tijesto koje traje danima obavezno ispobajte, rezultat će vas oduševiti!

Trik pekara za mekano i svježe tijesto koje traje danima obavezno ispobajte, rezultat će vas oduševiti!

Iskusni pekari uvijek imaju svoje tajne za savršeno tijesto, te prave neodoljive kiflice, perece, krofne, štapiće koji danima budu mekani. Ukoliko se pitate kako im to polazi za rukom - caka je u dva sastojka koja obavezno dodaju u brašno prije nego što ga zamijese.

Testo

"Čarobne namirnice" su zapravo kukuruzni skrob i običan griz koji se koristi u dječjoj ishrani.

Skrob pomaže tijestu da bude lakše i prozračnije, a samim tim i mekše. S druge strane, kad se mala količina griza pomiješa sa običnim pšeničnim brašnom, oslobađa tijesto od viška vlage.

Na kilogram brašna ide puna kašika kukuruznog skroba i ravna kašičica griza.

Prema rečima nutricionista, kukuruzni skrob može imati brojne blagodati po naš organizam:

Testo

U malim količinama hrani nervne ćelije i stimuliše rast mišićnih vlakana.
Pokreće proces čišćenja tkiva od toksina.
Dobar za proizvodnju dijetetskih proizvoda.
U stanju je da snizi nivo šećera u krvi i održi ga na željenom nivou. Iz tog razloga se često preporučuje osobama sa dijabetesom.
Doprinosi normalizaciji procesa zgrušavanja krvi, smanjuju rizik od razvoja hipertenzije i anemije.
Proizvodi na bazi kukuruznog skroba pozitivno utiču na stanje nervnog sistema. Oni mogu ublažiti simptome epilepsije, depresije i poboljšati raspoloženje nakon dugotrajnog stresa.

Ne propustite