5 STVARI ZA KOJE NIKAKO NE TREBA KORISTITI SODU BIKARBONU: Može biti više štete nego koristi

Sve za dom
5 STVARI ZA KOJE NIKAKO NE TREBA KORISTITI SODU BIKARBONU: Može biti više štete nego koristi
-

Postoji 5 stvari za koje nikako ne valja koristiti sodu bikarbonu, uprkos vjerovanju da je dobra gotovo za sve.

Soda bikarbona jedna je od namirnica sa najširom primenom. Koristi se za njegu, a u domaćinstvima se najčešće koristi za čišćenje, zbog jakog dejstva koje ima.

Kod otpušavanja vodovodnih cevi, soda bikarbona je veoma djelotvorna, a osim toga čisti cevi od taloga i prljavštine. Međutim, u nekim situacijama bi je trebalo izbjegavati.

Staklo

Kada je ova površina u pitanju, trebalo bi sodu izbjegavati, ma koliko god da je nešto jako zamršljano. Abrazivno dejstvo može trajno oštetiti staklo, a to svakako da ne želite.

Aluminijumsko posuđe

Iako je pogodno za zagorjelo posuđe, kada je u pitanju aluminijumsko, treba biti oprezan. Pranje je moguće ako je veoma bitno da ga dobro isprete kako ne bi došlo do oksidacije i bojenja u braon boju.

Napukli predmeti

Pri sušemnju sode bikarbone talog može da uđe u razne pukotine, gdje će ostaviti bijele tragove. Ako želite to da izbjegnete, onda nemojte napukle stvati brisati sodom.

Drveni podovi

Prirodne materijale poput drva, soda može vremenom itekako jako da ošteti zbog njenog abrazivnog dejstva.

Pažljivo sa zubima

Takođe, iako je poznato da izbjeljuje zube, postoji ogromna mogućnost da vremenom dođe do nagrizanja površine zuba koja se zove gleđ. Jednom oštećena gleđ se ne može sama od sebe obnoviti, kada se ošteti, nema povratka. Zato se savjetuje da ovakav vid izbjeljivanja zuba ipak izbjegava, piše Najžena.

Ne propustite