GDJE JE ON, TU JE BOGATA I SRETNA PORODICA: Obavezno odmah posadite, MAKAR JEDNU SAKSIJU!

Sve za dom
GDJE JE ON, TU JE BOGATA I SRETNA PORODICA: Obavezno odmah posadite, MAKAR JEDNU SAKSIJU!
-

 

Posljednja egipatska faraonka Kleopatra potapala je jedra svojih brodova u ulje jasmina, kako bi joj vjetar zanosno mirisao dok, sa svojim ljuibavnikom Markom Antonijem, plovi Nilom.

Upravo iz egipatske oaze Fajum jasmin će doći u Evropu, gdje su ga prenijeli Maori.

U Indiji cvijet jasmina simbol je boga Višne. Sastojak je parfema koji pretenduju da budu vrhunski. Iz Kine se raširila moda pravljenja čaja od njegovih suvih cvjetova. Ulje jasmina aromaterapeuti smatraju za jedno od najvrijednijih i svakako najskupocjenijih esencijalnih ulja.

Kada su, već ostarjelog, Nikola Makijavelija pitali da li bi volio da se vrati u svoju voljenu Firencu, on je odgovorio: “Volio bih samo da još jednom pored mene prođe neka od sestara Gucci, jer zbog njihovog mirisa vrijedi živjeti.” Taj miris zbog koga vrijedi živjeti bio je jasmin.

Mirisni žbun tamno zelenih listova i blistavo bijelih cvjetova, već hiljadama godina plijeni i zaokuplja maštu ljudi od dalekog Orjenta do Mediterana. Njegova postojbina su daleka Kina i Indija. Danas, on se plantažno uzgaja u Alžiru, Maroku, Egiptu, Turskoj, Italiji i Francuskoj gdje su plantaže ove plemenite biljke pod kontrolom kompanije Chanel. Tamo se dobija najkvalitetnije i naskuplje ulje jasmina.

Cvjetovi se beru samo dva dana u toku godine u vremenskom intervalu od 4:15h do 7:30h. Vjeruje se da je u tom trenutku energetski i mirisni potencijal ulja jasmina najveći. Ono što se tada sakupi predstavlja cjelokupnu godišnju berbu od koje se dobija, posebnom enflerage tehnikom, skupocjeno absolut ulje.

Stakleni ramovi mažu se masnoćom i posipaju cvjetovima, koji se mijenjaju sve dok se podloga ne zasiti mirisom. Nakon toga posebnim rastvaračem se odstranjuje masnoća i dobija se čisto esencijalno ulje jasmina koje košta oko 60.000 dolara po litru. Ta enormna cijena za koju možete kupiti stan u centru grada ili skupocjeni sportski automobil, načinila je od jasmina statusni simbol, sinonim za raskoš i blagu dekadentnost.

Miris jasmina, koji u Indiji simbolizuje zabranjenu ljubav na mjesečini, zaveo je mnoge. Posljednja egipatska faraonka Kleopatra potapala je jedra svojih brodova u ulje jasmina, kako bi joj vjetar zanosno mirisao dok, sa svojim ljuibavnikom Markom Antonijem, plovi Nilom. Upravo iz egipatske oaze Fajum jasmin će doći u Evropu, gdje su ga prenijeli Maori.

Iako su danas sintetički mirisi potisnuli prirodna ulja iz parfimerske industrije, aromaterapija sve više postaje trend. Ova čudesna tehinka popravljanja fizičkog i emotivnog stanja, koristi isključivo prirodna esencijalna ulja.

Aromaterapeuti ulje jasmina koriste protiv menstualnih grčeva i olakšavanje porođaja. Nekoliko kapi ovog skupocenog ulja rastvorenog u 30 mililitara jojobinog ili bademovog ulja predstavlja jedan od najcjenjenijih preparata za negu suve i osjetljive kože, naročito one koja je sklona crvenilu.

Posebno se preporučuje kada je potrebno koži vratiti elastičnost i mekoću.

cvijet

Kada 4 kapi ulja jasmina pomješate sa 4 kapi ulja mandarine i 3 kapi ulja sandalovog drveta i sipate ih u svoju kupku to će vas, prema aromaterapeutskim priručnicima, osloboditi inhibicija, probuditi vašu maštu i podstaći kreativnost.

Jasmin ima osobinu da otklanja mračna raspoloženja i oslobađa podsvjesne želje.

Ovo je ulje optimizma, životne radosti i euforije. Ako baš jasmin zamiriše iz vaše mirisne lampe-isparivača, vi i vaši prijatelji osjećaćete se samouvjereno i raspoloženo za druženje.
Stučnjaci za aromaterapiju kažu da jasmin sivi dan pretvara u karneval. Iako mnogima ove tvrdnje izgledaju pomalo luckasto, svi mi znamo da nas miris, baš kao i muzika, može oraspoložiti i učiniti da osjetimo zadovoljstvo i samopouzdanje.

Jedna kap jasmina, koju ste urljali na potiljak, ispod kose, učiniće od vas kraljicu zabave. Osjećaćete se posebno i jedinstveno, jer ovo ulje na svakoj koži miriše drugačije.
Upravo ta činjenica podstakla je Koko Šanel da jasmin odabere kao noseću notu svog čuvenog parfema koji je postao kulturološki fenomen. Ona je tvrdila da žena treba da miriše na sebe, a ne na cvijeće.
Bijeli jasmin simbolizuje odanost, žuti ljupkost i eleganciju, a jasmin je generalno cvijet koji simbolizuje porodicu.

U nekim mjestima vjeruje se da svaka žena treba u kući da ima kesicu sa osušenim cvjetovima jasmina, jer suvi jasmin predstavlja simbol zašite braka. Imajte to u vidu kada poklanjate cvijeće, prenosi snagabilja.rs.

(Izvor: snagabilja.rs)

Ne propustite