Od propale kompanije do milijardu KM prihoda za samo dvije godine

Biznis
Od propale kompanije do milijardu KM prihoda za samo dvije godine
-Prihodi kompanije Aluminij Industries u prethodnoj godini premašili su iznos od milijardi KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Prihodi kompanije Aluminij Industries u prethodnoj godini premašili su iznos od milijardi KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Ovo je nevjerovatan rezultat jer dolaze nakon samo nešto više od dvije godine otkako je kompanija počela s radom, na temeljima propalog gignata Aluminija koji je bio jedno od najvećih preduzeća u BiH.

Podsjetimo da je M.T. Abraham Group, vlasnik Aluminij Industries, revitalizaciju pogona Aluminija pokrenuo u 2020. godini.

Te godine su ostvareni prihodi od manje od milion KM i gubitak od preko tri miliona KM. Već naredne godine se prihodi penju na oko 470 miliona KM, da bi u 2022. bili više nego udvostručeni i popeli se na milijardu i tri miliona maraka. 

Ovo je nezabilježen slučaj u BiH da neka kompanija u ovako kratkom roku doživi ovakav procvat i rast. 

Firma se prošle godine plasirala na peto mjesto najvećih kompanija u FBiH po ukupnim prihodima. Ostvarena je neto dobit od 55,8 miliona KM, po čemu su također peti od svih kompanija u Federaciji BiH.

Kako smo ranije pisali, Aluminij Industries je u prošloj godini postala najveći izvoznik iz naše zemlje. 

Također raduju naznake da se investitor ne namjerava ovdje zaustaviti, te se može očekivati dalji rast kompanije koja je postala jedan od najvažnijih privrednih subjekata u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ne propustite