Ovo je kostur T-Rexa koji je jučer u Švicarskoj prodan za 5.6 miliona eura

Nauka i tehnologija
Ovo je kostur T-Rexa koji je jučer u Švicarskoj prodan za 5.6 miliona eura
Skelet  tiranosaura (Tyrannosaurus rex), nazvan Trinity (Trojstvo), star između 65 i 67 milijuna godina i sastavljen od kostiju triju različitih T-Rexa, prodan je jučer na dražbi u Zurichu za oko 5.6 milijuna eura.

Skelet  tiranosaura (Tyrannosaurus rex), nazvan Trinity (Trojstvo), star između 65 i 67 milijuna godina i sastavljen od kostiju triju različitih T-Rexa, prodan je jučer na dražbi u Zurichu za oko 5.6 milijuna eura.

Jedinstveni skelet T-Rexa u Europu je iz Sjedinjenih Država dopremljen u devet golemih sanduka. 

Na prodaju ga je ponudila privatna osoba, anonimni američki državljanin, a očekivalo se da će postići cijenu između pet i osam milijuna eura.

Aukcionar Cyril Koller je otkrio kako je ovo tek treći put u svijetu da cijeli kostur T-Rexa iznimne kvalitete ide na aukciju i prvi je takav kostur prodan u Europi.

"Bila je to prekrasna aukcija jer smo skelet pod nazivom Trinity najprije izložili na dva i pol tjedna u koncertnoj dvorani u Zurichu. Pogledalo ga je više od 30.000 posjetitelja, među kojima i puno djece", rekao je AFP-u.

Koller je kazao kako se nada da će kostur, premda je prodan privatnom kupcu, i dalje ostati javno izložen da bi ga moglo vidjeti što više zainteresiranih.

"Sto posto sam siguran da ćemo u budućnosti opet negdje moći vidjeti skelet Trinityja", rekao je.

Ovaj primjerak dinosaura opisan je kao jedan od najspektakularnijih skeleta T-Rexa u svijetu. Dugačak je 11.6 metara, visok 3.9 metara i širok 2.65 metara.

92111ff9-b5ff-47fe-bc6c-38bf7f739fd8

Skelet sastavljen od kostiju triju tiranosaura

Naziv skeleta - Trinity nadjenut mu je jer je sastavljen od kostiju triju različitih tiranosaura iskopanih na američkim lokacijama Hell Creek u Montani i Lance Creek u Wyomingu. Čine ga 293 kosti iz uzoraka izvađenih između 2008. i 2013. godine.

Ta su mjesta otprije poznata po otkrićima još dvaju važnih skeleta T-Rexa koji su završili na dražbama.

Većina skeleta dinosaura koji se nude na aukcijama dijelom je sastavljena od odljeva, no u ovome slučaju više od polovine Trinityja čine prave kosti, što je relativno visok postotak. 

Paleontolozi protiv prodaje 

Paleontolog Thomas Holtz sa Sveučilišta Maryland, gorljivi protivnik prodaje ovakvih primjeraka, AFP-u je kazao da je "obmanjujuće" i "neprikladno... kombinirati više pravih kostiju različitih jedinki da bi se stvorio jedan skelet dinosaura".

Holtz smatra da Trinity "zapravo i nije 'uzorak', već više svojevrsna umjetnička instalacija".

Protivi se i dražbama skeleta dinosaura i ostalih fosila, na kojima pojedinci posljednjih godina zarađuju desetke milijuna dolara.

I ostali stručnjaci upozoravaju da bi ovakva trgovina mogla biti štetna za znanost s obzirom na to da uzorci završavaju kod privatnih kupaca i ostaju izvan dosega istraživača.

No Christian Link iz Kollera ističe da se 95 posto skeleta poznatih T-Rexa trenutačno nalazi u muzejima.

Tiranosauri su bili najveći dinosauri mesojedi iz gornje krede Sjeverne Amerike koji su izumrli prije 65 milijuna godina. Pripadnici ovoga roda bili su teški oko sedam tona, a glava im je znala biti dugačka oko metar i pol. 

Ne propustite