Ovo su profesije u kojima se u Njemačkoj najbolje zarađuje

Biznis
Ovo su profesije u kojima se u Njemačkoj najbolje zarađuje
Portal kununu.com analizirao je visinu plaća u Njemačkoj i došao do zaključka u kojim zanimanjima možete najviše zaraditi. Online platforma je analizirala koliko zaposlenici u Njemačkoj stvarno zarađuju na temelju više od 500.000 podataka o plaćama.

Portal kununu.com analizirao je visinu plaća u Njemačkoj i došao do zaključka u kojim zanimanjima možete najviše zaraditi. Online platforma je analizirala koliko zaposlenici u Njemačkoj stvarno zarađuju na temelju više od 500.000 podataka o plaćama.

Podatke za analizu dali su zaposleni za 2021. i 2022. godinu pa možemo reći da nude prilično svjež uvid u to koliko se zarađuje u Njemačkoj. Osim toga, pri ocjenjivanju se gledalo samo na primanja zaposlenih na puno radno vrijeme, prenosi Fenix magazin.

Prosječne godišnje bruto plaće su nevjerojatne – pogotovo one na prva tri mjesta.

Zanimanja s najvišim plaćama

Uz sklonosti i vještine, plaća obično igra glavnu ulogu pri odabiru zanimanja. Kununu je u svojoj analizi uzeo u obzir samo određene profesije. Iz analize su isključeni:

– poslovi s rukovodećom funkcijom, primjerice glavni liječnik

– nazivi poslova koji su previše općeniti, na primjer poslovni partner

– poslovi s manje od 200 dostupnih podataka o plaći

Digitalizacija i globalizacija stvorili su mnoga nova zanimanja s visokim plaćama. No, neki poslovi možda uskoro više neće postojati.

Za to se ne trebaju brinuti osobe koje imaju sljedeća zanimanja: medicinski savjetnici, odvjetnici i piloti.

S prosječnom godišnjom plaćom od 86.300 eura, medicinski savjetnik zauzima prvo mjesto na ljestvici. Medicinski savjetnik je medicinski znanstveni stručnjak za lijekove. On djeluje kao kontakt između liječnika i farmaceuta, a također uspostavlja vezu između farmaceutskih tvrtki i bolnica. Većina ljudi zna da se u farmaceutskoj industriji i medicini dobro zarađuje. Uostalom, liječnička je struka jedan od bolje plaćenih poslova za mlade stručnjake bez iskustva.

Poprilična je i minimalna plaća: prema informacijama objavljenima na kununu.com, ona iznosi 62.000 eura godišnje. Kako analiza portala pokazuje, prostora za napredak također ima puno. Medicinski savjetnik u Njemačkoj može zaraditi do 137.100 eura godišnje. Poslodavci s najvišim plaćama za medicinske savjetnike su Roche, HEXAL AG, Boehringer Ingelheim i AstraZeneca GmbH.

Na drugom mjestu ljestvice slijedi zanimanje – odvjetnik. S 83.200 eura godišnje ovaj je posao definitivno jedan od najbolje plaćenih. Opet, raspon plaća je ekstreman. Dok je minimalna plaća 37.800 eura godišnje prema analizi, do 146.400 eura mogu dobiti iskusniji odvjetnici za svoj rad. Početne plaće odvjetnika u Njemačkoj s manje od 3 godine radnog iskustva kreću se između 37.800 eura i 59.520 eura.

S razlikom od samo 900 eura, na trećem mjestu slijedi zanimanje pilota. U prosjeku piloti u Njemačkoj zarađuju 82.300 eura, navodi kununu. Ovisno o iskustvu i djelatnosti, raspon plaća je velik: između 28.500 eura i 159.100 eura. Međutim, ono što ovdje iznenađuje je relativno niska razina zadovoljstva plaćom. To je 56 posto, dok je za medicinske savjetnike 78 posto, a za odvjetnike 72 posto.

Najveće plaće

Ovo su tri zanimanja s najvećim prosječnim plaćama u Njemačkoj:

– medicinski savjetnik – prosječna godišnja plaća 86.300 eura

– odvjetnik – prosječna godišnja plaća 83.200 eura

– pilot – prosječna godišnja plaća 82.300 eura

Ne propustite