STARI I OŠTEĆENI PARKET ZASIJAĆE KAO NOV: Ovim trikom uklonićete sve pukotine i ogrebotine u 1 potezu

Sve za dom
STARI I OŠTEĆENI PARKET ZASIJAĆE KAO NOV: Ovim trikom uklonićete sve pukotine i ogrebotine u 1 potezu
-

Podne obloge se brzo i lako oštete, a ukoliko i vi imate izgreban laminat u svom domu možda ovi trikovi mogu da vam pomognu da se riješite ružnih linija i time svom parketu vratite stari sjaj.

Donosimo vam nekoliko trikova, a vi sami procenite da li i koji možete da primijenite.

Orah

Običan orah je jednostavno, a istovremeno i efikasno rješenje za postojeće ogrebotine na drvenom namještaju i podu.

Orah treba očistiti i utrljati ga na oštećena mjesta. Nema potrebe da, prilikom utrljavanja, pritiskate jako, glavni zadatak je – popuniti trag ogrebotine uljima koje sadrži orah. Nakon sušenja, ogrebotine će postati manje primjetne.

Voštana bojica

Ogrebotinu očistite od prašine i nanesite olovkom (ili kredom) sloj voska po cijeloj dubini i površini. Neka se vosak osuši, nakon čega površinu treba ispolirati mekom krpom.

Majonez

Ako na drvenoj površini postoje, ne samo ogrebotine, već i manje pukotine, dobro je koristiti majonez. Popuniti majonezom pukotine, skloniti višak i sačekajte par dana.

Zbog činjenice da je ovaj proizvod bogat uljima i proteinima, drvo će nabubriti, i pukotina će se zatvoriti sama od sebe. Nakon toga, skloniti ostatke majoneza koji se nisu upili, i ispolirati površinu.

Dječiji šampon

Za održavanje laminata postoje specijalna sredstva, ali prilikom brisanja podova možete koristiti blagi dječiji šampon i običan omekšivač.

Razrijedite manju količinu omekšivača u kofi sa vodom. Pokvasite brisko i prebrišite podove. Laminat će izgledati kao da je juče postavljen.

Ne propustite