OVE 3 BILJKE POSADITE U APRILU I CVJETAT ĆE DO JESENI, trik da cvijeće buja kao iz vode: SVI ĆE SE DIVITI VAŠEM VRTU I BALKONU

Praktična žena
OVE 3 BILJKE POSADITE U APRILU I CVJETAT ĆE DO JESENI, trik da cvijeće buja kao iz vode:  SVI ĆE SE DIVITI VAŠEM VRTU I BALKONU
-

Da bi vaša bašta bila šarena i puna cvijeća, već početkom idućeg mjeseca prionite na posao

Tokom aprila najbolje je zasaditi zimzelene i žbunaste biljke, kao i ljetnje lukovice. Ove tri biljke generalno ne zahtjevaju preveliku njegu, a tokom ljeta će vas "nagraditi" prelijepim šarenim cvjetovima.

Dan i noć

Dan i noć se često sadi tokom jeseni, ali je i april pogodan za sadnju ove predivne biljke. Dan i noć spada u porodicu ljubičica, pa je često zovu i poljska ljubičica. Cvjetovi su najčešće veliki, ljubičaste boje, sa primjesama bijele ili žute.

Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, u zavisnosti od toga kada je posađena. Najlakše se razmnožava sjemenom, a možete je posaditi ili u saksiju ili u dvorišnu zemlju.

dan-i-noc-uzgoj

Ukoliko se opredijelite za saksijsku varijantu, saksiju je potrebno da napunite do dvije trećine zemljom, potom da u nju spustite 5 sjemenki i prekrijete ih zemljom.

Gotove biljke za dvorište trebalo bi saditi u razmaku od 20 do 30 centimetara i obilno ih zaliti, pazeći da ne pokvasite listove. Dan i noć odlično uspjeva u polusjenci, nije zahtjevan za održavanje i može da traje do prvih mrazeva.

Cinija

Cinija podsjeća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i može da se pronađe u različitim bojama.

Ova biljka se gaji na otvorenom i odgovara joj puno svjetlosti. Poželjno je zasaditi je na mjesto zaklonjeno od vjetra u  hranljivo i umjereno vlažno zemljište.

38467899-w640-h640-magellan-mix

U proljeće se sjadi sjeme u bašti ili u saksijama, a kasnije je poželjno rasaditi. Zemljište se redovno zaliva, i već za 6 do 8 nedelja mlade biljke će početi cvjetaju, piše Ženski Magazin.

Kadifa

Kadifica se sije rano u proljeće i otporna je na sve vremenske uslove. Kada je biljka poraste na 7-10 cm, trebalo bi je rasaditi na stalno mjesto gdje će ostati cijelog ljeta. Razmak između biljaka treba da bude oko 25 cm.

kadifa-bp-803

Tokom rasta treba je redovno zalivati i đubriti. Mogu biti različitih visina, ali najčešće dostignu visinu oko dvadesetak centimetara.

Precvjetale cvjetove trebalo bi redovno odstranjivati. Kadifa je jednogodišnja biljka ali možete sačuvati njeno sjeme za sljedeću godinu.

Ne propustite