Buche de Noel – blagdanska rolada

Kuharica
Buche de Noel – blagdanska rolada
Kolač koji oduzima dah kako svečanim izgledom, tako i prekrasnim okusom.

  Kolač koji oduzima dah kako svečanim izgledom, tako i prekrasnim okusom.
  

SASTOJCI

    BISKVITNO TIJESTO

    8 žumanjaka
    150 g šećera
    naribana korica od ½ limuna
    4 bjelanjka
    100 g brašna

    KREMA

    150 g čokolade za kuhanje
    100 g mliječne čokolade
    250 g omekšanog maslaca
    120 g šećera u prahu
    0.2 dl ruma

    UKRAŠAVANJE

    4 ušećerene trešnje
    2 tanka lista čokolade
    2 žličice nasjeckanih pistacija

PRIPREMA

Biskvitno tijesto za Buche de Noel

Žumanjke izmješajte sa jednom žlicom šećera i limunovom koricom u pjenušavu smjesu. Sa ostatkom šećera i bjelanjcima istucite čvrst snijeg. U čvrst snijeg od bjelanjaka dodajte brašno i smjesu sa žumanjcima i dobro izmješajte električnim mikserom. Lim za pečenje obložite pek papirom. Na pek papir namažite pripremljeno biskvitno tijesto. Pećnicu prethodno zagrijte na 230° C pa biskvitno tijesto stavite peći oko 7 minuta na srednjoj prečki pećnice. Čistu kuhinjsku krpu položite na radnu površinu i pospite je šećerom. Pečeno tijesto iskrenite na krpu sa šećerom, a na tijesto odozgo položite drugu čistu vlažnu kuhinjsku krpu.

 Krema za Buche de Noel

Čokoladu za kuhanje i mliječnu čokoladu polomite na kockice i pomiješajte pa otopite na vodenoj pari. Otopljene čokolade pustite da se malo ohlade. Omekšani maslac miješajte sa šećerom u prahu dok ne dobijete pjenušavu smjesu. Tri žlice te smjese odvojite sa strane za ukrašavanje. U ostatak smjese umiješajte otopljenu čokoladu i rum. Dvije trećine pripravljene kreme jednoliko namažite na pečeno biskvitno tijesto koje onda savijte u roladu. Ostatak odvojene kreme (1/3 kreme) štrcaljkom naštrcajte na roladu.

Ukrašavanje

Ušećerene trešnje prepolovite. Izrežite tanke listiće čokolade. Buche de Noel blagdansku roladu ukrasite odvojenom mješavinom maslaca i šećera, prepolovljenim trešnjama, čokoladnim listićima i pistacijima.

Izvor: kolači.eu

Ne propustite