Buche de Noel – blagdanska rolada
Kolač koji oduzima dah kako svečanim izgledom, tako i prekrasnim okusom.
SASTOJCI
BISKVITNO TIJESTO
8 žumanjaka
150 g šećera
naribana korica od ½ limuna
4 bjelanjka
100 g brašna
KREMA
150 g čokolade za kuhanje
100 g mliječne čokolade
250 g omekšanog maslaca
120 g šećera u prahu
0.2 dl ruma
UKRAŠAVANJE
4 ušećerene trešnje
2 tanka lista čokolade
2 žličice nasjeckanih pistacija
PRIPREMA
Biskvitno tijesto za Buche de Noel
Žumanjke izmješajte sa jednom žlicom šećera i limunovom koricom u pjenušavu smjesu. Sa ostatkom šećera i bjelanjcima istucite čvrst snijeg. U čvrst snijeg od bjelanjaka dodajte brašno i smjesu sa žumanjcima i dobro izmješajte električnim mikserom. Lim za pečenje obložite pek papirom. Na pek papir namažite pripremljeno biskvitno tijesto. Pećnicu prethodno zagrijte na 230° C pa biskvitno tijesto stavite peći oko 7 minuta na srednjoj prečki pećnice. Čistu kuhinjsku krpu položite na radnu površinu i pospite je šećerom. Pečeno tijesto iskrenite na krpu sa šećerom, a na tijesto odozgo položite drugu čistu vlažnu kuhinjsku krpu.
Krema za Buche de Noel
Čokoladu za kuhanje i mliječnu čokoladu polomite na kockice i pomiješajte pa otopite na vodenoj pari. Otopljene čokolade pustite da se malo ohlade. Omekšani maslac miješajte sa šećerom u prahu dok ne dobijete pjenušavu smjesu. Tri žlice te smjese odvojite sa strane za ukrašavanje. U ostatak smjese umiješajte otopljenu čokoladu i rum. Dvije trećine pripravljene kreme jednoliko namažite na pečeno biskvitno tijesto koje onda savijte u roladu. Ostatak odvojene kreme (1/3 kreme) štrcaljkom naštrcajte na roladu.
Ukrašavanje
Ušećerene trešnje prepolovite. Izrežite tanke listiće čokolade. Buche de Noel blagdansku roladu ukrasite odvojenom mješavinom maslaca i šećera, prepolovljenim trešnjama, čokoladnim listićima i pistacijima.
Izvor: kolači.eu