VARKA PRED KLJUČNU BITKU? Stigla neočekivana izjava ukrajinskog predsjednika dok se LOME KOPLJA oko Bahmuta

Svijet
VARKA PRED KLJUČNU BITKU? Stigla neočekivana izjava ukrajinskog predsjednika dok se LOME KOPLJA oko Bahmuta
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da bi poraz ukrajinskih snaga u Bahmutu doveo do toga da Rusija počne da gradi međunarodnu podršku za postizanje mirovnog sporazuma kojim bi njegova nacija bila prisiljena na bolan kompromis!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da bi poraz ukrajinskih snaga u Bahmutu doveo do toga da Rusija počne da gradi međunarodnu podršku za postizanje mirovnog sporazuma kojim bi njegova nacija bila prisiljena na bolan kompromis!

Zelenski je istakao da bi, ukoliko Bahmut padne u ruke ruskih snaga posle dugotrajne i iscrpljujuće bitke, ruski predsjednik Vladimir Putin "prodao to kao pobjedu ruskom društvu, Zapadu, Kini i Iranu".

UMORNI OD RATA

Zelenski je u velikom intervjuu za agenciju AP ponovio koliko je važno da se sačuva Bahmut, grad na istoku Ukrajine, u kome je prije rata živjelo oko 70.000 ljudi i koji je većim dijelom pretrpeo znatno razaranje tokom borbi koje traju već osam mjeseci.

- Ukoliko Putin osjeti krv, namiriše da smo slabi, on će nastaviti da vrši pritisak i pojačaće ga. Svaki poraz u ovoj fazi rata dovodi Ukrajinu u veliki rizik. Ne smemo da izgubimo korak jer rat je sastavljen od malih pobjeda. Malih pobjeda i malih koraka. Naše društvo će se umoriti od rata. Naše društvo će me pritisnuti da postignemo bolan kompromis sa njima - rekao je Zelenski.

Na Zapadu su sve glasniji oni koji se pitaju da li bi Vašington trebalo da nastavi da Ukrajini pruža vojnu pomoć vrijednu desetine milijardi dolara, a Zelenski se najviše plaši promjene politike u Vašingtonu:

- Sjedinjene Države su svijesne toga da mi nećemo pobijediti ukoliko prestanu da nam pomažu - dodao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je dao intervju novinarima AP tokom putovanja vozom po Ukrajini koje je nazvao "dizanjem morala kod građana". On se osvrnuo i o modernim zapadnim PVO sistemima ponovivši zahtijeve za isporuku novog oružja Ukrajini:

- Imamo sjajne odluke o dobijanju sistema "patriot", ali još ih nemamo u realnosti. Ukrajini treba 20 baterija sistema "patriot" za zaštitu od ruskih projektila, ali čak ni to možda neće biti dovoljno jer nijedna zemlja na svijetu nije napadnuta s toliko balističkih raketa.

TRAŽI AVIONE

Zelenski je dodao i da je jedna evropska zemlja poslala Ukrajini neispravan PVO sistem, ali nije otkrio o kojoj je državi riječ. Ponovio je zahtjev da se Ukrajini dostave borbeni avioni.

Dejan Miletić, predsjednik Centra za proučavanje globalizacije, kaže za Kurir da izjava Zelenskog u vezi s Bahmutom može da se posmatra na dva načina:

- S jedne strane on želi da izvrši dodatni pritisak na Zapad za dodatnu pomoć, da u smislu tih negativnih dešavanja na frontu mogu da označe i postepen pad ukrajinskog otpora, što samo po sebi može da ubrza proces urušavanja čitave odbrambene koncepcije Ukrajine. Drugi aspekt je da Zelenski priprema javno mnjenje da će ipak neki kompromisi morati da se ostvare i da pad Bahmuta može da bude prijelomna tačka da se krene u konkretne mirovne pregovore.

ZELENSKI POZVAO ĐINPINGA U POSJETU

Zelenski je tokom intervjua javno pozvao kineskog predsjednika Si Đinpinga u posjetu Kijevu.

Kineski predsjednik je pre nekoliko nedjelja bio u posjeti Kremlju gdje je Putina nazvao "dragim prijateljem" i gdje je potpisano nekoliko sporazuma koji bi trebalo da učvrste rusko-kineske ekonomske veze.

- Spreman sam da se u Kijevu sastanem sa Đinpingom. Želim da razgovaram sa njim. U kontaktu smo bili do prije rata, ali ne i od početka sukoba. Kineske vlasti su predložile mirovni plan za Ukrajinu od 12 tačaka, ali je on odbačen u Kijevu jer sugeriše prekid vatre bez povlačenja ruske vojske iz Ukrajine - rekao je Zelenski.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu izjavu Zelenskog vidi kao obrazloženje zbog čega on nije želio da povuče trupe iz Bahmuta, kako mu je preporučivano ranije iz SAD:

- Ja bih ovu izjavu nazvao kontekstom zašto je Bahmut branjen tako odsudno i možemo reći odbranjen. Isto tako ova izjava može služiti i kao neka vrsta varke. Ne zaboravite da su Ukrajinci uvijek pravili varke pred velike ofanzive i sada djeluje da je tako. Ukrajinska strana je neočekivano tiha po pitanju vojnih aktivnosti i sve podsjeća na august/septembar prošle godine, kada su izvršili kontraofanzivu.

(Kurir.rs/A.Petrović)
 

Ne propustite