DIREKTIVA O ZABRANI

ODZVONILO GARANCIJAMA NA 3 I 5 GODINA ZA BIJELU TEHNIKU: Evropski parlament donio odluku koja se tiče i POTROŠAČA na Balkanu!

Objavljeno:29.03.2023 - 17:08
A A A Times Arial

Foto: Profimedia

Evropski parlament izglasao je direktivu o zabrani ugrađenih kvarova. Bilo je 39 glasova "ZA", dok je samo jedan bio "PROTIV".

Riječ je o direktivi koju je inicirala poslanica u parlamentu Biljana Borzan. Kako je rekla pregovori su trajali dugo, i bili su teški, a osim toga, postojao je i jak pritisak industrije.

"Korak smo bliže velikoj pobjedi za potrošače", navela je ona na svom Tviter nalogu.

Inače, na dokumentu je radila evroposlanica Biljana Borzan iz S&D-a, koja je član tog Odobra.

Ona je upozorila da se "radi se o tzv. programiranom kvarenju uređaja, građani su primijetili da onog trena kada istekne garancija za neki uređaj, on se brzo pokvari. Uprkos tome što je tehnologija uznapredovala u odnosu na šezdesete ili sedamdesete godine prošlog vijeka kada su kućni aparati trajali po 10 i više godina, sada je taj rok 5-6 godina ili znatno kraće. To je neodrživo što se tiče okoline jer bacamo kabasti otpad ali je to udar na potrošački džep, jer neki aparati moraju stalno da se obnavljaju".

Podsjećamo, Borzan je sprovela istraživanje koje je pokazalo kako čak 94 posto građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali duže nego uređaji proizvedeni danas.

Isto tako, istraživanja su pokazala kako se najviše uređaja pokvari između druge i treće godine upotrebe, odmah nakon isteka obavezne garancije.

Kurir.rs/Telegraf