Novi mandat, stare navike: SNSD i HDZ odbili smanjiti otpremnine sa 30.000 na 10.700 KM

Vijesti
Novi mandat, stare navike: SNSD i HDZ odbili smanjiti otpremnine sa 30.000 na 10.700 KM
Neprimjereno je da neko ode u mirovinu sa otpremninom od 30.000 KM. Morate razumjeti da 19 posto građana živi ispod granice siromaštva, upozoravao je Miletić kolege, ali uzalud

Neprimjereno je da neko ode u mirovinu sa otpremninom od 30.000 KM. Morate razumjeti da 19 posto građana živi ispod granice siromaštva, upozoravao je Miletić kolege, ali uzalud

Novi mandat, stare navike. Ukratko bi se na ovaj način moglo rezimirati glasanje na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Još jedno kvalitetno zakonsko rješenje je zaustavljeno u gornjem domu državnog Parlamenta. Kao i u prethodnom mandatu, tako i uvom ključnu ulogu su imali delegati HDZ-a i SNSD-a.

Malo im 10.000 KM otpremnine

Naime, na dnevnom redu današnje sjednice našao se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim bi se smanjile otpremnine za odlazak u penziju izabranih zastupnika i delegata, ministara te članova Predsjedništva BiH i njihovih savjetnika sa 30.000 KM na 10.700 KM. 

Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine trenutno imaju ,,pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visini svojih šest ostvarenih neto plata, isplaćenih u prethodnih šest mjeseci, ili šest prosječnih mjesečnih neto plata iz prethodne godine u Bosni i Hercegovini, ako je to za njega povoljnije” bez obzira na visinu ostvarene plate koju zaposleni ima.

U Prijedlogu zakona Naše stranke, a koji je usvojen prošle godine u Zastupničkom domu, navodi se da ovakvo rješenje dovodi do situacija u kojim pojedini zaposleni ostvaruju neopravdano visoke otpremnine koje su u potpunosti nesrazmjerne ekonomskoj i socijalnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ali i u suprotnosti sa svrhom otpremnine da zaposlenom olakša tranzicioni period prilikom odlaska u penziju, a ne da ga nagradi enormnom naknadom.

“Primjera radi, zaposleni u institucijama BiH s koeficijentom 10 (član Predsjedništva BiH) trenutno ima pravo na otpremninu 29.820 KM, zaposleni s koeficijentom 8,5 (ministar u Vijeću ministara) 25.347 KM, zaposleni s koeficijentom 8,0 (ombudsmet za ljudska prava BiH...) 23.856 KM itd, ali su ovi iznosi u pravilu viši zbog naknade za minuli rad i sličnih naknada koje se dodaju na osnovnu platu i ulaze u neto platu”, stoji u Prijedlogu izmjene Zakona.

Predloženi zakon zadržava pravo značajnog broja zaposlenih u institucijama BiH na otpremninu u iznosu njihovih šest neto plata isplaćenih u prethodnih šest mjeseci, odnosno šest prosječnih plata u BiH ukoliko je to za njih povoljnije, ali uvodi ograničenje na maksimalan

iznos otpremnine koji se može isplatiti na 12 prosječnih plata u BiH.

Ovim minimalan iznos otpremnine ostaje kao i do sada 5.364 KM, ali se maksimalan iznos otpremnine ograničava  na 10.728 KM.

U praksi, zaposleni s koeficijentom od 3,55 i niže (šef odsjeka i niže) zadržali bi otpremninu u istom iznosu na koju trenutno imaju pravo, dok bi se ograničenja u praksi odnosila samo na zaposlene s koeficijentom visim od 3,55 (savjetnik ministra, zamjenik ministra, ministar, poslanik ili delegat u PSBiH, savjetnik člana Predsjedništva BiH, član Predsjedništva BiH...)

Ekonomske mjere iz oblasti kućnog odgoja

Predloženi zakon delegatima je predstavio Predrag Kojović,  zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu PSBiH.

“Radi se o jednostavnoj izmjeni zakona koja bi ograničila iznos otpremnina za imenovane i izabrane dužnosnike koji imaju najviše plate u ovoj instituciji. Potpuno bi sačuvala otpremnine koje dobivaju državni službenici, uposlenici, ljudi koji imaju prosječne plate. Ali, otpremnine od 30.000 KM, koliko to sada imaju najviše plaćeni dužnosnici, smatramo neprimjerenim. Ovo je također jedan od zakona koji je svoj zakonodavni život i proces započeo u prošlom mandatu, mi smo ga predložili kao Klub i tada je dobio značajnu podršku u Predstavničkom domu. Nadam se da će u ovom mandatu ovakvi prijedlozi biti ekonomske mjere iz oblasti kućnog odgoja. U zemlji u kojoj živimo i u ekonomskoj situaciji u kojoj živimo ovakav potez bi bio dokaz da je ipak najviše zakonodavno tijelo u kontaktu sa stvarnošću i životima i problemima građana Bosne i Hercegovine”, kazao je Kojović.

Kao i kod većine drugih tačaka dnevnog reda, za riječ se javio delegat iz Kluba Hrvata Zlatko Miletić, koji je napomenuo da se radi o još jednom prijedlogu koji govori o privilegijama delegata i zastupnika u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Zahvaljujem se Našoj stranci, odnosno predlagaču ovog zakona. Ja bih sada trebao biti osobno zainteresiran za ovaj zakon, s obzirom da u ovom mandatu trebam ispuniti uvjete za odlazak u mirovinu i ako bi se vodio logikom iz prethodne četiri godine trebao bih glasati za varijantu koja bi mi donijela 30 milja u džep, kao što su mnogi od vas uradili, bilo vas je šest u prošlom sazivu, da vam ne pominjem imena, jer je to malo morbidno i degutantno. Zaista bih vas zamolio da razmislite o ovom prijedlogu, jer je, kako reče kolega Kojović, ovo neprimjereno. Neprimjereno je da neko ode u mirovinu sa otpremninom od 30.000 KM i ovaj iznos koji je predviđen je sasvim dovoljan. Morate razumjeti da 19 posto građana živi ispod granice siromaštva. Možemo taj preostali novac od 20.000 KM dati nekom zaslužnom sportisti, naučniku, dakle bilo kome u ovoj zemlji, a ne nama. S obzirom da nije ovdje puno ostalo vas koji ćete moći uživati ta prava, pa bih vas molio da izglasamo i damo pozitivno mišljenje na ovakvu izmjenu i dopunu zakona”, istakao je Miletić u svom obraćanju kolegama.

Dok građani plaćaju, možemo se bahatiti

No, većinu delegata nije zanimalo ono što je govorio Kojović, a ni ono o čemu je pričao Miletić.

Većina delegata je nastavila da funkcioniše po istom receptu kako je funkcionisala u prošlom sazivu Doma naroda PSBiH. To je način funkcionisanja u kojem delegati uopšte nemaju osjećaja za prostor u kojem žive. Nemaju osjećaja za ekonomsku situaciju u zemlji, i uvjereni su da oni zaslužuju da im se iz budžeta kojeg pune građani prilikom odlaska u penziju isplati ni manje ni više nego 30.000 KM.

Da paradoks bude veći, organ u kojem ovakvi delegati funkcionišu se zove Dom naroda, a vi sami prosudite koliko ovo veze ima s narodom.

Prilikom glasanja, osam delegata je podržalo negativno Mišljenje Ustavno-pravne komisije, sedam je bilo protiv i shodno tome izmjena ovog zakona je odbijena.

Protiv smanjenja otpremnina su bili delegati SNSD-a i  HDZ-a i na ovaj način su ove dvije stranke nastavile tradiciju obaranja svih kvalitetnih zakona u Domu naroda, a koji bi ranije dobili podršku zastupnika u Zastupničkom domu.

Ne propustite