KAKO SE PRAVI POPARA - SA VODOM ILI MLIJEKOM? Najjeftinije starinsko jelo od starog hljeba koje vraća u djetinjstvo
Popara je super način da iskorsitite bajat hljeb, a od vašeg ukusa zavisi kako ćete je napraviti.
Popara je odličan način da se upotrebi hljeb koji je već postao tvrd, suh, nejestiv, a istovremeno i da se podsjetite ukusa djetinjstva. Ovo sirotnjisko jelo svaki kraj sprema na svoj način, pa npr. dok se u Užicu jede sa kajmakom i mlijekom, u Šumadiji se pravi sa vodom i sirom. Na društvenim mrežama se često vodi polemika oko porekla najstarijeg jela, ali na kraju krajeva to i nije toliko bitno. Pripremite ga u zavisnosti od vašeg ukusa, kao Užičani ili Šumadinci.
Sastojci:
2-3 kriške bajatog hljeba
1 kašičica maslaca
oko 1 šolja vode
sir
Priprema:
Sipajte vodu u šerpu i ostavite da se ugrije. Zatim dodajte maslac. Prije nego što krene da ključa sklonite vodu sa šporeta i prelijte preko hljeba koji ste isecpkali na komade. Pospite izmrvljenim sirom i promiješajte. Poklopite i ostavite par minuta da se popari i jelo je spremno.
Sastojci:
400 g bajatog hleba
400 ml vode
400 ml mleka
150 g kajmaka
250 g starog sira
Priprema:
Pomiješajte vodu i mleko i ostavite da proključa. Sklonite sa šporeta, pa dodajte hljeb koji ste iscjepkali. Promiješajte dobro, pa dodajte pola količine kajmaka i sav sir koji ste izdrobili. Vratite na šporet i kuhajte još 5 minuta, pa sklonite. Sipajte u tanjir i dodajte kašiku kajmaka.
Izvor: Stvar ukusa