RASKOŠNE KRALJICE SVAKE BAŠTE: Evo kako se njeguju PETUNIJE - ne zahtjevaju puno truda, a najvažnije je da im obezbijedite OVE USLOVE

Praktična žena
RASKOŠNE KRALJICE SVAKE BAŠTE: Evo kako se njeguju PETUNIJE - ne zahtjevaju puno truda, a najvažnije je da im obezbijedite OVE USLOVE
-

Petunija je jedna od najčešće zastupljenih jednogodišnjih biljaka u našim baštama i na terasama, a ako ste mislili da je zbog mirisa, griješite, njihov miris može čak da bude neprijatan, ali su im boje raskošne.

A još je bolje, što počinje da cvjeta krajem proljeća i cvjeta sve do kasne jeseni.

Biljka se razmnožava iz sjemena, cvjetanje možemo da produžimo do prvih mrazova redovnim uklanjanjem ocvalih cvjetova.

Petunije je za vrijeme ljetnih vrućina potrebno je da zalivate i dva puta dnevno. Odlično se slažu s tamjanom pa ih zajedno posadite na sunčano mjesto.

Ako želite cvijeće koje će cvjetati bogato, onda su to petunije.

Naročito je omiljena viseća petunija zbog raskošnog izgleda i to surfinija, hibridna vrsta petunija s velikim cvjetovima koji cvjetaju od maja do oktobra. Postoji cvijet vrlo sličan petunijama, calibrahoa ili Million Bells, ali to je sasvim druga vrsta.

petunije-1

 

Njega i gajenje petunija

Nisu zahtjevne za održavanje, ali morate da se pridržavate nekoliko uputstava da bi izdržale cijelo ljeto i stalno cvjetale.

Možete da ih posadite iz sjemena, ali je sa sadnicama to puno jednostavnije i garantuje veći uspjeh.

Ako želite da njihovi cvjetovi ne idu toliko u visinu nego širinu, režite ih slobodno i oblikujte makazicama.

Petunije vole sunce, ali će odlično uspijevati i na mjestima koja imaju blagu hladovinu. Redovno odstranjujte uvenule i osušene delove, kako bi mogli izrasti novi cvjetovi.

Važno je da ih redovno zalivate i to ako nije puno toplo, rano ujutru, a ako su tropske temperature, onda još jednom uveče. Ne pretjerujte s količinom vode jer će u tom slučaju manje cvjetati.

Ne propustite