KUĆNI UREĐAJI TROŠE STRUJU ČAK I KADA IH NE KORISTIMO: Pogledajte listu uređaja koji najviše troše, ako obratite pažnju SMANJIT ĆETE RAČUN ZA STRUJU

Kiosk
KUĆNI UREĐAJI TROŠE STRUJU ČAK I KADA IH NE KORISTIMO: Pogledajte listu uređaja koji najviše troše, ako obratite pažnju SMANJIT ĆETE RAČUN ZA STRUJU
.

Zbog sve većih troškova života mnogi gledaju da uštede novac gdje god mogu.

Od pametne upotrebe grijanja do nadzora korištenja kuhinjskih uređaja, postoji mnogo malih promjena koje možete da napravite, a koje bi mogle da vam uštede novac na računima za energiju.

Jedna od stvari o kojoj možda niste razmišljali jeste koliko energije troše uređaji koji su uključeni, ali se ne koriste.
Koliko nas ostavlja punjače za telefone, punjače za laptop, televizore i satove uključene u struju i neispravno isključene? A ta bi vas navika mogla koštati.

Dakle, koji uređaji troše najviše struje?

UKLJUČENI PUNJAČI

Svi svoje punjače ostavljamo uključene i spremne za punjenje naših uređaja kad god nam zatrebaju, a bilo bi pogrešno pretpostaviti da će punjač koštati samo ako je uređaj stvarno priključen.

FRIŽIDER/ZAMRZIVAČ

Budući da frižider, odnosno zamrzivač mora stalno da bude uključen, nije iznenađujuće da više od 12 posto energije cjelokupnog domaćinstva dolazi samo iz njega. Očito je da ne možete samo isključiti frižider kada ga ne koristite, ali postoje načini da osigurate da radi što efikasnije – što znači da ćete i plaćati manje.

Redovno čišćenje frižidera, spolja i iznutra, najjednostavniji je način da osiguramo njegov efikasan rad. Brisanje spolja znači da prašina neće ući u sistem i utjecati na njegov rad, a čišćenje unutrašnjosti i bacanje bilo koje hrane kojoj je istekao rok znači da frižider ne mora toliko da radi da bi hranu održao hladnom ili zamrznutom.

TELEVIZOR


Studija iz 2021. pokazala je da 98 posto domaćinstava u Velikoj Britaniji priznaje da ostavlja svoj TV upaljen sve vreme, pri čemu mnogi pogrešno pretpostavljaju da ga isključivanjem putem daljinskog upravljača potpuno isključuje. Ali to nije uvijek slučaj.

Ostavljanje televizora priključenog i uključenog u šteker troši 1,3 kWh, što može značajno povećati vaš račun za struju.

KONZOLE ZA VIDEOIGRICE

Igračke konzole obično se ostavljaju uključene i priključene koliko i televizori, pa se često zanemaruju. Kad je tipična igračka konzola ostavljena u stanju pripravnosti, ona koristi pozamašnih 15kWh po satu.

KUHALO ZA VODU

Iako kuhalo nije najgori krivac za crpljenje energije, on će dodati nepotreban iznos na vaš račun, pa je najbolje da ga isključite iz struje.

Ostavljanje prosječnog kuhala za vodu uključenog i kada se ne koristi troši oko 0,3 kWh. Naravno, ova brojka nije velika, ali svejedno dodaje vašem godišnjem računu.

KUĆNA OPREMA ZA VJEŽBANJE

Ako ste počeli da vježbate kod kuće tokom karantina, možda ste uložili u neku opremu za vježbanje – od traka za trčanje do sobnih bicikala.

Odlično za vaše zdravlje, manje dobro za vaš bankovni saldo. Ako sportska oprema ostane uključena, to može biti skupo. Prosječni sobni bicikl koristi čak 7kWh kada je u stanju mirovanja.

BUDILNIK

Ako je vaš budilnik stalno uključen u struju, troši 3kWh. Iako se ovo možda ne čini puno, kako biste dodatno uštedjeli, razmislite o isključivanju sata kada ga ne koristite i jednostavno ponovo postavite vreme i alarm prije spavanja.

Ne propustite