PRVI MUSLIMAN NA OVOJ POZICIJI: Novi premijer Škotske Humza Yousaf

Svijet
PRVI MUSLIMAN NA OVOJ POZICIJI: Novi premijer Škotske Humza Yousaf
.

Humza Yousaf, novi predsjednik Škotske nacionalne partije (SNP), izabran je u parlamentu za novog premijera Škotske čime je postao prvi musliman koji obnaša funkciju šefa škotske vlade.

Nakon što je škotska premijerka i predsjednica SNP-a Nicola Sturgeon podnijela ostavke na mjesto premijerke i šefice stranke, Yousaf je jučer pobjedio u utrci za novog lidera stranke, a danas je u škotskom parlamentu održano glasanje.

Humza Yousaf, musliman pakistanskog porijekla, osvojio je većinu u parlamentu sa 71 glasom, te tako postao novi škotski regionalni premijer.
Hamza Yusuf (37), koji je rođen je u Glazgovu, jučer je osvojio 26.032 (52 posto) glasova članova stranke, prestigavši ​​svoje rivalke Kate Forbes i Ash Regan, te postao novi lider stranke.

Dok su njegovi protivnici tokom kampanje bili protiv istopolnih brakova i prava na abortus, Humza Jousaf je izjavio da će braniti prava LGBT osoba.

Također je u izjavi nakon objavljivanja rezultata rekao da je "odlučan" da kao tim sa svojom strankom donese nezavisnost Škotskoj.

Ističući da je škotskom narodu potrebna nezavisnost više nego ikada, Yousaf je rekao: "Mi ćemo biti generacija koja će je obezbijediti", prenosi Radiosarajevo

Ne propustite