TRIK KAKO DA SKUHATE RIŽU, A DA ONA NE BUDE KAŠASTA: Iskusne domaćice otkrile kako da spremite super prilog uz 3 trika

Kuharica
TRIK KAKO DA SKUHATE RIŽU, A DA ONA NE BUDE KAŠASTA: Iskusne domaćice otkrile kako da spremite super prilog uz 3 trika
.

Svaka domaćica u špajzu ima rižu, jer se ona koristi za pripremanje različitih jela, od pilava, punjenih paprika, rižota... Priprema djeluje vrlo jednostavno, jer sve što treba da uradite jeste da je skuhate, ali morate da vodite računa o nekoliko stvari. Ako želite da bude rastresita i ukusna u nastavku teksta pročitajte koji su to trikovi koji će vam omogućiti savršeno skuhanu rižu.

Pravilna razmjera

Kada kuhate rižu, vrijeme i razmjera namirnica su jako bitni. Ako je kuhate predugo može da postane kašasta, a ako je ne kuvate dovoljno može da ostane tvrda. A kada je riječ o razmjeri vode i riže postoji nekoliko pravila, a dosta toga zavisi i od vrste koju koristite.

riza-san

Ako koristite bijelu rižu dugog zrna onda na 200 g ide 500 ml vode, za bijelu rižu kratkog zrna onda na 200 g ide 300 ml vode, a za braon rižu na 200 g ide 430 ml vode.

Ispiranje

Ispiranje riže prije kuhanja je važan korak koji mnogi zanemaruju. On pomaže u uklanjanju viška skroba, koji može koji može da uzrokuje da jelo postane ljepljivo. Pravilnije je da je isperete u šerpi, a ne u cjediljci, jer ćete tako biti temeljniji. Ispiranje riže u šerpi omogućuje miješanje zrna i mućkanje vode, što pomaže u uklanjanju viška skroba i svih ostataka koji mogu biti prisutni. Dovoljno je da je 3 puta isperete.

Proces kuhanja

Na svakih 200 g riže u šerpu dodajte odgovarajuću količinu vode i prstohvat soli, pustite da provri, zatim smanjite temepraturu i poklopite. Pustite da se lagano kuva bez skidanja poklopca. Za kuvanje bijelog riže dugog zrna potrebno je 18-20 minuta, za kuhanje bijele riže kratkog zrna potrebno je 15-18 minuta, a za braon rižu potrebno je 40-45 minuta. Nakon kuhanja ostavite da odstoji poklopljena 5-10 minuta kako bi se naparila.

(Stvar ukusa)
 

Ne propustite