SAVJETI ZA POSTAČE TOKOM RAMAZANA: Zašto je važno ne propustiti sehur?

Ramazan
SAVJETI ZA POSTAČE TOKOM RAMAZANA: Zašto je važno ne propustiti sehur?
,

Post bez ustajanja na sehur imunološki sistem može učiniti ranjivim i slabim, a da bi se održao jakim na sehurskim i iftarskim soframa neophodno je imati svježe povrće i voće.

Gizem Gencyurek, nutricionistkinja Univerzitetske bolnice Medipol Pendik iz Istanbula, upozorila je na važnost održavanja imunološkog sistema jakim tokom ramazana. Naglašava kako je u tom smislu vrlo bitna pravilna ishrana za sehur i iftar.

"I tokom mjeseca ramazana moguće je ojačati imunološki sistem uz pravilnu ishranu", kazala je Gencyurek.

Naglašava također na izričitu potrebu konzumiranja hrane poput jogurta i kefira, koji spadaju među probiotike.

"Kvalitetni izvori proteina poput mesa, jaja i ribe trebaju biti uključeni u našu prehranu. Svakako bismo na stolove za sahur i iftar trebali dodati crvenu papriku, peršun, limun i naranče, koji su dobri izvori vitamina C", pojasnila je Gencyurek.

Upozorila je da post bez ustajanja na sehur može imunološki sistem učiniti ranjivim i slabim.

"Da bismo održali imunološki sistem jakim, svakako bismo trebali uključiti svježe povrće i voće za iftar i sehur. Konzumirati zdrave izvore ulja kao što su maslinovo, kokosovo, odnosno lješnjak, badem i orah.

Izbjegavati jednostavne izvore ugljikohidrata kao što su pakovana hrana, peciva, gazirana pića, a umjesto toga okrenuti se izvorima ugljikohidrata iz žitarica. Od iftara do sehura trebamo konzumirati što više vode i obratiti pažnju na način spavanja", poručila je Gencyurek.

Ne propustite