ŠTA SE OVO DOGAĐA? EUROPA GORI, LJUDIMA JE PREKIPJELO! Mega štrajk u Njemačkoj, potpuna paraliza europskog diva, Francuzi upozoravaju: Prijeti haos

Svijet
ŠTA SE OVO DOGAĐA? EUROPA GORI, LJUDIMA JE PREKIPJELO! Mega štrajk u Njemačkoj, potpuna paraliza europskog diva, Francuzi upozoravaju: Prijeti haos
Danas je u Njemačkoj počeo opći jednodnevni štrajk prometnog sektora koji je potpuno paralizirao željeznički, zrakoplovni i pomorski promet.

Danas je u Njemačkoj počeo opći jednodnevni štrajk prometnog sektora koji je potpuno paralizirao željeznički, zrakoplovni i pomorski promet.

Do štrajka je došlo zbog zahtjeva radnika za povećanjem plaća u uvjetima oštre inflacije, koji su se odazvali na poziv sindikata Verdi i EVG.

“Radnička borba koja nema utjecaja je bezuba”, rekao je šef Verdija Frank Werneke javnoj televiziji Phoenix, priznavši da će štrajk oštetiti putnike diljem Njemačke, no, kako je rekao “bolje jedan dan napetosti s mogućnošću postizanja dogovora o plaćama nego tjedni akcija”.

Kako bi spriječio nedostatke u opskrbi, ministar prometa Volker Wissing naredio je saveznim državama da ukinu ograničenja na isporuke kamionima u nedjelju, dok je od zračnih luka zatražio da dopuste polijetanje i slijetanje u kasnim noćnim satima “kako bi zaglavljeni putnici mogli stići do svojih odredišta”.

Eskalacija zbog plata u doba rastuće inflacije

Verdi predstavlja oko 2,5 milijuna zaposlenih u javnom sektoru, dok EVG predstavlja 230.000 radnika na željeznicama i autobusnim prijevoznicima. Rijedak zajednički poziv na štrajk u Njemačkoj označava eskalaciju oko plaća u vrijeme rastuće inflacije. Verdi traži povećanje mjesečnih plaća od 10,5 posto, dok EVG traži povećanje od 12 posto za one koje zastupa.


Poslodavci – uglavnom država i poduzeća iz javnog sektora – dosad su odbijali zahtjeve, umjesto toga nudili povećanje od pet posto uz dvije jednokratne isplate od 1000 i 1500 eura, ove i sljedeće godine.

U iščekivanju štrajka u ponedjeljak, državna željeznička tvrtka Deutsche Bahn (DB) u potpunosti je obustavila sve međugradske vlakove, a mnoge regionalne i lokalne veze bit će u zastoju. Predstavnik DB-a opisao je štrajk diljem zemlje kao “neutemeljen i nepotreban” i pozvao sindikate da se “odmah” vrate za pregovarački stol.

Tvrtka očekuje da će štrajk imati “veliki utjecaj” na cijelu željezničku mrežu i obećala je obavijestiti svoje klijente “što je brže moguće i sveobuhvatnije moguće” o otkazivanju i kašnjenju.


Njemačko udruženje zračnih luka priopćilo je da je štrajk “prešao svaku zamislivu i opravdanu mjeru”, dok procjenjuje da će biti pogođeno oko 380.000 putnika u zračnom prometu.

‘Mega štrajk’ nakon akcije u drugim javnim sektorima

Kao i mnoge druge zemlje, Njemačka se bori s visokom inflacijom nakon što je ruska invazija na Ukrajinu dovela do skoka troškova hrane i energije.

Uz inflaciju od 8,7% u veljači, poslodavci su optužili radničke predstavnike da pridonose problemu svojim zahtjevima za povećanjem plaća za koje kažu da će samo pothraniti inflaciju. Sindikati to osporavaju i kažu da je od njihovih članova zatraženo da snose teret naglo rastućih troškova života.

“Mega-štrajk”, kako su ga nazvali lokalni mediji, uslijedio je nakon akcije posljednjih mjeseci u nekoliko njemačkih sektora, uključujući poštu, zračne luke i lokalni prijevoz.

Treći krug pregovora o plaćama zaposlenih u javnom sektoru trebao bi početi u ponedjeljak. Neki su sindikati ipak uspjeli izboriti velika povećanja plaća.

Poštanski radnici osvojili su prosječne mjesečne povišice od 11,5% ranije u ožujku, au studenom je IG Metall, najveći njemački sindikat, osigurao povišice od ukupno 8,5% za gotovo četiri milijuna zaposlenika koje zastupa.

Mirovinska kriza u Francuskoj: Premijerka želi “smirivanje”

Prosvjed u Njemačkoj pokazuje da val ozbiljnog nezadovoljstva kruži Europom, u Francuskoj zbog najavljene mirovinske reforme ulice gore već duže vrijeme.

Francuska premijerka Elisabeth Borne treba u tjednu koji počinje 3. travnja primiti parlamentarne skupine i političke stranke, pa tako i oporbene, te predstavnike kompanija kako bi “smirili zemlju”, rekla je u razgovoru za AFP.

Ostavljena je i mogućnost sastanka sa sindikalnim i poduzetničkim organizacijama idućeg tjedna, dodala je premijerka.

Prosvjedi i nasilje potresaju zemlju otkad je 16. ožujka, bez glasovanja u Narodnoj skupštini, prihvaćena sporna reforma o povišenju dobne granice za umirovljenje za dvije godine. U utorak, dva mjeseca od početka prosvjeda protiv tog zakona, predviđeni su novi prosvjedi, pa vlada i sindikati upozoravaju na opasnost od “kaosa”.

“Moramo smiriti” situaciju, rekla je Borne, odbivši zahtjev čelnika CFDT-a, glavnog sindikata u Francuskoj, Laurenta Bergera, da se provedba reforme privremeno prekine.

Reforma je prihvaćena i “nastavlja svoj put” do Ustavnog vijeća koje će dati svoje mišljenje, nakon čega predsjednik Republike “treba potpisati zakon”, kao što predviđa Ustav, rekla je.

Prosvjedi protiv mirovinske reforme nastavili su se u subotu u nekoliko velikih gradova, s povorkama u kojima je sudjelovalo više stotina ljudi prije novog velikog prosvjeda u utorak.

Zadnji prosvjed održan u četvrtak mobilizirao je između 1 i 3,5 milijuna ljudi, rekli su izvori, a nezadovoljstvo je ponegdje eskaliralo i otelo se kontroli. U Parizu su se prosvjednici sukobili s policijom i na mnogim mjestima su podmetnuti požari.

Ne propustite