ŠEST SUŠNIH GODINA DOVELO DO KATAKLIZME: U ovoj zemlji masovno umiru djeca, mnoga i od ospica

Svijet
ŠEST SUŠNIH GODINA DOVELO DO KATAKLIZME: U  ovoj zemlji masovno umiru djeca, mnoga i od ospica
.

Prema novom izvještaju somalijske vlade u toj je državi "Roga Afrike" tokom 2022. godine umrlo 43 hiljade ljudi više negoli se očekivalo prema statističkim podacima.

Naime, prekomjernu smrtnost u zemlji koja ima oko 17 miliona stanovnika uzrokovala je suša i posljedično nedostatak hrane. Čak polovinu tih neočekivanih smrti, kako tumače stručnjaci, zabilježena su kod djece.

Studiju su uz vladu izradili Unicef, Svjetska zdravstvena organizacija, Londonska škola za higijenu i tropsku medicinu i pripadnici Imperial Collegea u Londonu. Najveće stope smrtnosti primijetili su u regijama južne i centralne Somalije koje je suša posebno pogodila.

I dalje smo zabrinuti zbog nivoa i razmjera utjecaja ove sve dublje i dugotrajne krize hrane u Somaliji na javno zdravlje. Istodobno smo optimistični da, ako možemo održati naše stalne i pojačane akcije vezane za zdravlje i prehranu, te humanitarni odgovor za spašavanje života i zaštitu zdravlja naših ranjivih, možemo zauvijek smanjiti rizik od gladi – komentirao je za The Guardian rezultate istraživanja somalijski ministar zdravstva Ali Hadji Adam Abubakar.

Wafa Saeed, Unicefov predstavnik u Somaliji, rekao je da je smrtnih slučajeva moglo biti i više da situacija nije prepoznata i na vrijeme povećana humanitarna pomoć. Istaknuo je kako je potrebno nastaviti liječiti pothranjenost, osigurati tamošnjim stanovnicima čistu vodu, poboljšati pristup zdravstvu i pokušati ostvariti imunizaciju djece protiv smrtonosnih bolesti kao što su, primjerice, ospice.

Dijelom istraživanja je i projekcija kojom se procjenjuje da bi u prvoj polovini ove godine od gladi u jednoj od najsiromašnijih država svijeta moglo umrijeti između 18 100 i 34 200 osoba. Dakle, ostvari li se najcrnji scenarij, dnevno bi u Somaliji zbog suše i nedostatka hrane moglo preminuti oko 135 osoba.

Stručnjaci su istaknuli kako je trenutna suša daleko od kraja i kako je ozbiljnija od slične koja je trajala kroz 2017. i 2018. godinu. Do sada je u Somaliji bilo šest uzastopnih sušnih sezona, prenosi Radiosarajevo
 

Ne propustite