Kako da najlakše očistite parket: Napravite sami magičan rastvor za sjaj drvenih površina

Sve za dom
Kako da najlakše očistite parket: Napravite sami magičan rastvor za sjaj drvenih površina
-

Čišćenje drvenih površina u vašem domu dosadna je, ali neophodna navika koja produžuje kvalitet namještaja i podova.

Naravno, drvo je jedan od materijala koji je teže čistiti zbog njegove averzije prema vodi. Zbog toga se mnogi okreću komercijalnim proizvodima za čišćenje drveta koji su prepuni jakih hemikalija, a da kupac to ni ne zna.

Neka od najpoznatijih sredstava za čišćenje drveta sadrže sastojke koji izazivaju zabrinutost zbog biorazgradnje, toksičnosti u vodi, zagađenja vazduha i zdravlja ljudi.

S obzirom na to, možda ćete očistiti svoje drvene površine na staromodan način: sirćetom, maslinovim uljem i pčelinjim voskom za sjajni završetak.

Evo kako to učiniti u pet koraka i šta vam je za to potrebno.

Sastojci:

½ šoljice belog ili jabukovog sirćeta
¼ šoljice maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka (po želji)
20-30 kapi eteričnog ulja lavande (po želji)
⅓ šoljice pčelinjeg voska ili veganske alternative, poput karnaube
1 ½ šoljice lanenog ili orahovog ulja
Voda

Potrebno vam je:
6 krpa od mikrofibra ili pamuka koji ne ostavljaju dlačice
Posuda ili boca s raspršivačem

Obrišite prašinu vlažnom krpom
Prvo uklonite prašinu i ostatke s drvene površine vlažnom krpom.

Budući da voda može oštetiti drvo, mokru površinu ćete odmah obrisati suhom krpom. Ovo bi trebalo da bude dovoljno za redovno brisanje prašine, ali dubinsko čišćenje (za uklanjanje prljavštine i mrlja) zahtjeva malo dodatnog rada, piše Tportal.hr.

Napravite sami sredstvo za čišćenje drveta
Maslinovo ulje i sirće čine prirodno i nježno sredstvo za čišćenje koje je potpuno sigurno za drvo i dovoljno zdravo za korišćenje u vašem domu. Sirćetna kiselina u sirćetu doseže duboko kako bi uklonila prljavštinu, pa čak i mrlje, bez oštrog ribanja. Međutim, treba ga koristiti samo s podlogom, jer kiselost zapravo može ‘sažvakati’ zaštitni sloj ako se koristi sam.

Maslinovo ulje je izvrsna podloga. Vlaži i neguje drvo, pomažući da se istakne njegov prirodni sjaj.

Ciljajte na odnos dva prema jedan sirćeta i maslinovog ulja: pola šoljice do četvrtina šoljice je dobra količina, zatim dodajte kašiku svježeg soka od limuna i/ili do 30 kapi eteričnog ulja lavande za sveži miris.

Bez dodanog mirisa, rastvor sirćeta će snažno mirisati samo nekoliko minuta, a zatim će miris nestati.

ciscenje-parket

Nanesite smjesu na drvo
Smesu za čišćenje držite u posudici ili je premjestite u bocu s raspršivačem za nanošenje. Naprskajte smjesu direktno na drvenu površinu ili je nanesite krpom.

Krpom utrljajte smjesu, idući uz prirodna vlakna drveta. Ne bi trebalo puno da ribate već pustite sirće da djeluje na prljavštinu i mrlje.

Sušenje
Nanesite mješavinu sirćeta i maslinovog ulja na cijelu površinu, zatim se vratite na početak i potpuno obrišite smjesu novom, suhom krpom. Neka drvo bude što je moguće suhlje kako bi se izbeglo stvaranje mrlja.

Sušenje drveta posebno je važno kod podova jer ulje može ostaviti površine vrlo klizavima. Kad brišete smjesu, trljajte u krugovima. Ulje u ovom rastvoru ima efekat poliranja.

Zaštitite voskom
Povremeno, svakih šest mjeseci do godinu i po dana, u zavisnosti od toga koliko se drvo koristi, namještaj i pod zahtevaju svježi sloj voska. Vosak ne samo da skriva ogrebotine i pojačava sjaj, nego takođe štiti drvo od mrlja i daljih oštećenja.

Kako biste sami napravili prirodni vosak za drvo, pomiješajte trećinu šoljice otopljenog pčelinjeg voska ili alternative na bazi povrća (poput karnaube) sa šoljicom i po ulja od lanenog sjemena ili oraha. Ostavite da se potpuno osuši kako bi postala polučvrsta pasta.

Za razliku od maslinovog ulja, laneno i orahovo ulje su sušiva ulja, koja se stvrdnu kada su izložena kiseoniku. To stvara tanak zaštitni sloj preko namještaja i podova. Lagano i ravnomjerno nanesite krpom i utrljajte vosak u drvo, idući s vlaknima. Pustite da se vosak upije otprilike 30 minuta, a zatim ga novom krpom ispolirajte do visokog sjaja.

 

Ne propustite