"NA ISTOKU SE PRIPREMA MNOGO VEĆI RAT NEGO U EUROPI!" Samardžija: Amerika se ne plaši Rusije, ZBOG OVOGA SE NE SPAVA U VAŠINGTONU

Objavljeno:25.03.2023 - 13:20
A A A Times Arial

Borbe na ukrajinskom frontu se nastavljaju, a ukrajinske vlasti saopštile su da je u nekoliko ruskih napada dronovima stradalo najmanje sedmoro ljudi.

S druge strane, tenzije u EU se ne smiruju nakon najave Velike Britanije da će isporučiti granate sa osiromašenim uranijumom Ukrajini.

Ukoliko se London odluči na ovaj korak, bijeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da Rusija može da isporuči Bijelorusiji municiju sa pravim uranijumom.

Dakle, mir se očigledno ne nazire, a činjenica je da nijedna od učesnica sukoba nije ni blizu ispunjena svojih ciljeva - a to je osvajanje ili oslobađanje ukrajinskih teritorija.

Povodom trenutne situacije, ali i podjela u ratu gost jutarnjeg programa na Kurir televiziji je novinar, nekadašnji dopisnik dnevnog lista "Politika" iz Moskve, Slobodan Samardžija.

Samardžija je komentarisao kome ide u prilog prolongiranje rata, odnosno kome u prilog ide da situacija nema epilog.

- Rat će se voditi sve dok bude finansijskog profita. NATO i EU se ne bi upustile u to da nemaju određenu korist. To Amerika radi samim tim što staro naoružanje šalje u Ukrajinu, a kupuje novo. Trenutno stanje rata uopšte nije kao ono kada je sukob počeo, sve je otišlo u nekom drugom pravcu. Praktično je postalo sukobljavanje dva svijeta. To smo mogli da vidimo sa ovonedjeljnom posjetom Đinpinga Moskvi, uočili smo da su se totalno razdvojile zapadne i istočne strane - započeo je Samardžija, pa nastavio i rekao da će se Evropa baciti na druge prostore:

- Uskoro će se pojaviti situacija, odnosno već se dogodilo da se Evropa i Istok bace na neke druge prostore jer je Ukrajina samo jedan dio svega toga. To su arapske zemlje, Afrika i Južna Amerika. Dakle taj rat, odnosno borba između uticaja, se širi i sigurno će potrajati izvesno vrijeme.


Samardžija je otkrio specifčnost Rusije i Kine, ali i to da su se faktički podijelili, odnosno da se ne miješaju u poslove:

- Ono što je specifično u kontaktima Rusija i Kine je to što su jasno odredili svoje interesne sfere, a očigledno nemaju namjeru da se miješaju jedni drugima u posao. Tome smo i svjedočili nedavno kada je Kina obezbijedila mir između Irana i Suadijske Arabije, a za to vrijeme je Rusija održala samit afričkih zemalja u Moskvi i to u momentu posete Sija. Samim tim jer se ne miješaju u posao, to znači da međusobni odnosi ne mogu da im se naruše.

Potom je komentarisao posetu japanskog premijera Ukrajini, odnosno situaciju kada su dvije azijske zemlje posjetile dvije sukobljene strane.

- Japanski zvaničnik je bio u posjeti Kijevu više iz moralnog razloga, odnosno da u vidu podrške pomogne Ukrajini. Nisu oni razgovarali o isporuci oružija ili sličnom, već samo da pruže podršku, pogotovo jer Amerika i Japan deluju sihronizovano. Samim tim, jedna od obaveza svake od zemlje Zapada je da učini ono što je moguće. Doduše, na dalekom Istoku se stvari mnogo više kuhaju nego ovdje. Tamo se priprema mnogo veći rat nego što bi mogao da bude u Europi. Ne u pravom smislu priprema, već se po nagomilavanju naoružanja i stvaranju baza vidi da će tamo biti glavno suprostavljanje. To je ono čega se Amerika najviše plaši, odnosno rata sa Kinom. Amerika se ne plaši dešavanja u Evropi, već kao najveću opasnost vidi Kinu, baš zbog toga su im bitni dobri odnosi sa Japanom - rekao je Samardžija.

Izvor:(Kurir.rs)