11 PRAVILA KOJE ŽENE U SAUDIJSKOJ ARABIJI MORAJU DA POŠTUJU: Kućni ljubimci imaju veća prava od njih, a kazne su strašne

Zanimljivosti
11 PRAVILA KOJE ŽENE U SAUDIJSKOJ ARABIJI MORAJU DA POŠTUJU: Kućni ljubimci imaju veća prava od njih, a kazne su strašne
Deset sudija suočeno je sa smrtnom kaznom u Saudijskoj Arabiji jer su bili preblagi prema aktivistina za ljudska prava.

Deset sudija iz Saudijske Arabije su optuženi za veleizdaju, koja je kažnjiva smrću, nakon što su potpisali priznanje da su bili "preblagi" u slučajevijma koja uključuju državnu bezbijednost.

Naime, saudijske vlasti su u maju 2018. godine uhapsile Ludžain al Hatlul sa još desetak drugih aktivista koji su se protivili zabrani vožnje ženama u toj zemlji.

Ova žena je provela 1001 dan u pritvoru, dok njena porodica tvrdi da je tamo bila mučena, te da je svaki dan dobijala prijetnje silovanjem.

Vlasti u Saudijskoj Arabiji sve više ograničavaju korišćenje društvenih mreža i bilo koju slobodniju varijantu života.

Salma al Šehad je kažnjena prvo sa 8 godina zatvora, a potom je kazna produžena na 34 godine zatvora jer je pomagala osobama koje "remete javni red" tako što je vijesti o njima dijelila na društvenim mrežama.

11 PRAVILA KOJE ŽENE U SAUDIJSKOJ ARABIJI MORAJU DA POŠTUJU: Kućni ljubimci imaju veća prava od njih, a kazne su strašne

Salma koja ima 34 godine, a čiji nalog na Tviteru ima 2700 pratilaca, uhapšena je dok je bila na odmoru 2021. godine.

Za ove žene nema pomilovanja, jer sudije koji pokušavaju da ublaže kazne bivaju optuženi za veleizdaju.

A šta je sve zabranjeno ženama u Saudijskoj Arabiji?

1. Ne smiju nikuda bez pratioca

Žene u Saudijskoj Arabiji nemaju pravo da idu kamo žele bez muža ili muškog rođaka. Osoba koja prati ženu naziva se Mahram, i bez njegove dozvole žena ne može napustiti zemlju, zaposliti se, udati se, upisati fakultet, pa čak ni podvrgnuti operaciji.

U slučaju da ženu treba ispitati u policiji, Mahram je identifikuje i govori umjesto nje, jer ženi nije dozvoljeno da skine hidžab koji joj pokriva lice. Ono što je interesantno je da se mještanke uopće ne bune protiv Mahrama, već štite svoje pravo da budu pod zaštitom i brigom muškarca.

2. Pravo na vozačku dozvolu

Upravo ono o čemu smo pričali u prvom dijelu teksta. Ženama nije dozvoljeno da voze automobil, a oni koji javno protestuju protiv toga se kažnjavaju.

Saudijska Arabija
3. Javni prevoz im je zabranjen

Vjerovali ili ne, žene u Saudijskoj Arabiji mogu se voziti vozom, ali samo u posebnom vagonu na samom kraju voza, dok većina autobuskih kompanija odbija da poveže žene. Zato obično moraju hodati, uzeti taksi ili ih vozi njihov mahram.

4. Velika crna haljina je obavezna

Na ulici, cijelo tijelo mora biti pokriveno, osim šaka, stopala i lica. Crna haljina, nazvana abaya, izrađena je od neprozirnog materijala širokog kroja, koji ne smije isticati figuru. Međutim, pravila zavise od regije u kojoj žena živi. Negdje su pravila liberalnija, negdje vrlo stroga i konzervativna - na nekim mjestima žene i dalje moraju da nose nikab - komad koji pokriva cijelo lice, ostavljajući samo oči otvorene.

Saudijski princ Mohammed bin Salman Al Saud istakao je da žena ima pravo da odbije ovaj strogi način oblačenja ako želi. Međutim, većina njih se vodi onim što će im okolina reći. Također, ako dođe do silovanja, žena će biti proglašena krivom ako je njena odjeća bila "previše otkrivajuća".

Žene, Burka, Kabul
5. Fakultet nije zabranjen, ali "nije obavezan"

Žene u Saudijskoj Arabiji imaju pravo da studiraju, ali uz mnogo ograničenja. Iako zvuči apsurdno, u ovoj zemlji ima više žena nego muškaraca sa višom školom, ali kvalitet obrazovanja na ženskim fakultetima je daleko od dobrog.

Ako Mahram dozvoli ženi, ona može studirati u inostranstvu, ali im je veoma teško dobiti stipendiju. Većina ih se opredjeljuje za pedagogiju i različite smjerove nauke, ali nakon školovanja najčešće ne dobiju posao.

6. Veoma mali procenat žena radi

Uprkos mnogim reformama i pomeranju granica, procenat zaposlenih žena je samo 17%. Većina žena u Saudijskoj Arabiji ostaje kod kuće kako bi se brinula o kući i djeci. Međutim, šerijat ne zabranjuje ženama da rade, sve dok ne zanemaruju svoje obaveze prema porodici.

Ako žena želi da radi, mora dobiti mušku dozvolu, a ograničen je i izbor zanimanja – mogu raditi kao ljekari, medicinske sestre i predavači, i to na mjestima gdje će izbjegavati susrete s muškarcima koje ne poznaju. Političarke i advokatice su vrlo rijetki izuzeci, plaćene su znatno manje od muškaraca i za razliku od jačeg pola nemaju zdravstveno osiguranje. Ni sami poslodavci nisu zainteresovani za zapošljavanje žena, jer bi u tom slučaju morali da izdvoje veliku sumu novca za izgradnju posebnog toaleta, kancelarije, toaleta, čak i posebnog ulaza.

Žene, Burka, Kabul
7. Da li se ikada vjenčaju iz ljubavi?

Porodični odnosi u Saudijskoj Arabiji su jedna od najčešćih tema za razgovor. Djevojčice se udaju vrlo rano, čak i prije puberteta, zbog čega mnoge prekidaju školovanje. Nažalost, prerane trudnoće i porođaji narušavaju njihovo zdravlje, a često i umiru na porođaju. Ne postoji minimalna starost za udaju. Zvanično, ugovoreni brakovi su zabranjeni, ali je neophodan ugovor između budućeg muža i nevestinog oca.

8. Nikada ne otvaraju vrata

Ženama nije dozvoljeno da imaju posjetioce. Dozvoljeno im je da komuniciraju sa svojim prijateljima, ali samo u svom dijelu kuće. Takođe, dok su u svom domu, ne moraju se pridržavati strogih pravila oblačenja. Gosti mogu posjetiti samo drugu polovinu kuće u koju supruga ne smije, a ako treba nešto da kaže mužu, to može učiniti samo telefonom. Zbog toga većina kuća u Saudijskoj Arabiji ima dva ulaza, jedan za žene i jedan za muškarce.

Žene, Burka, Kabul
9. Muškarci desno, žene lijevo

Razdvajanje polova jedan je od osnovnih principa u životu Saudijske Arabije, koji osigurava izbjegavanje kontakta s nepoznatim muškarcima. Društvo je podijeljeno na muškarce i žene ne samo kod kuće, već i na javnim mjestima, kao što su plaže, prijevoz, čak i restorani. Ovo pravilo je posebno strogo na mestima gde jedete. Postoje odvojene sekcije za članove porodice, samce i neudate žene. Čak i velike zapadne kompanije, poput McDonald'sa i Starbucksa, koje ne žele izgubiti kupce, prilagođavaju se ovom pravilu, pa su svoje djelovanje prilagodile saudijskom društvu, zbog čega su naišle na oštre kritike liberalnih društava. Međutim, postoje i mjesta gdje je razdvajanje polova nemoguće, kao što su bolnice i banke.

10. Ista pravila ne važe za sve

Svjedočenje žene se vrijednuje duplo manje od svjedočenja muškarca. Na primjer, da bi podnijela tužbu, ženi je potrebno 6 muških svjedoka koji bi potvrdili njene riječi! Takođe, suđenje i kazne zasnivaju se na plemenskim običajima, a ne na zakonima.

Djeca nemaju pravo na državljanstvo Saudijske Arabije ako je otac stranac. Prema Kuranu, kada je u pitanju imovina, muškarac nasljeđuje dvostruko više od žene. U ruralnim područjima žene su i dalje najčešće potpuno isključene sa liste nasljednika.

11. Pravo na sport

Žene iz Saudijske Arabije su tek 2012. izborile pravo predstavljanja svoje zemlje na Olimpijskim igrama, a odluka je donesena pod snažnim pritiskom Međunarodnog olimpijskog komiteta. Saudijska Arabija je prva zemlja na svijetu koja nije dozvolila ženama učešće na takmičenju. Nije lako izgraditi sportsku karijeru u ovoj zemlji ako ste žena. Ne smiju koristiti svu sportsku opremu, niti imaju adekvatnu edukaciju o sportu, što, kada su žene u pitanju, kritikuju i vlast i društvo.


Šta ako žena prekrši pravila?

Ako žena iz Saudijske Arabije prekrši tradiciju ili zakon, bit će kažnjena i strogo kažnjena. Vjerska policija može kazniti ženu čak i za razgovor s nepoznatim muškarcem ili za nošenje odjeće koja nije napravljena od odgovarajućeg materijala. Bičevanje je jedna od najblažih kazni za ženu!

Zabilježeno je mnogo slučajeva brutalnog ubijanja žena, čak i onih koje nisu državljanke Saudijske Arabije. Puštanje iz zatvora moguće je samo ako Mahram to zatraži, ali on ima pravo da traži strožu kaznu, tako da žena ostaje u zatvoru jako, jako dugo.

Iako veliki dio svijeta kritizira pravila Saudijske Arabije u vezi sa ženama, one zapravo žive svoj život u ovoj zemlji bez pobune i smatraju to normalnim. Nemaju želju da nešto mijenjaju, jer nikad ništa drugo nisu ni znali, za šta je vjerovatno davna tradicija, stroga religija i potpuno drugačiji mentalitet.

 

Izvor:(stil.kurir)

Ne propustite