Ogroman asteroid proći će jako blizu Zemlje tokom vikenda

Objavljeno:24.03.2023 - 17:54
A A A Times Arial

ASTEROID, dovoljno velik da uništi grad, proći će ovog vikenda između Zemljine i Mjesečeve orbite, javlja BBC. No, srećom neće udariti ni Zemlju ni Mjesec.

Objekt nazvan 2023 DZ2 otkriven je prije mjesec dana, a u subotu će proći unutar 515.000 km od Mjeseca. Satima kasnije proletjet će pored Zemlje.

Promjer asteroida od 40 do 90 metara

Rijetkost je da tako veliki asteroidi priđu toliko blizu planetu. Procjenjuje se da promjer asteroida 2023 DZ2 iznosi od 40 do 90 metara.

NASA kaže da je prolazak ogromnog asteroida za vikend važna prilika za astronome da povećaju svoje znanje o asteroidima za slučaj da se otkrije veliki objekt s potencijalom da udari u Zemlju.

"Ubojica gradova"

"Nema šanse da ovaj 'ubojica gradova' udari u Zemlju, ali njegov prolazak blizu Zemlje nudi izvrsnu priliku za promatranje", rekao je Richard Moissl, šef planetarne obrane Europske svemirske agencije, piše BBC.

Dok prolazi samo 68.000 km od Zemlje, asteroid će biti vidljiv diljem svijeta uz pomoć dalekozora i malih teleskopa. Prijenos uživo omogućit će The Virtual Telescope Project. Čini se da će se objekt vratiti prema Zemljinoj orbiti 2026. godine, ali znanstvenici su ga i tom prilikom isključili kao prijetnju planetu.