ČUDNA FOTOGRAFIJA KRUŽI INTERNETOM: Da li je Putin zaista klečao pred Xijem?

Objavljeno:23.03.2023 - 17:06
A A A Times Arial

Čudna fotografija kruži internetom: Je li Vladimir Putin doista ponizno kleknuo pred Xi Jinpingom? Tvrdi se da je slika snimljena tokom Xijevog posjeta Rusiji - ali ona je lažna.

Posjet šefa kineske države Xija Rusiji bila je danima glavna vijesti u svjetskim medijima. Demonstrativna bliskost Xi Jinpinga i ruskog predsjednika Vladimira Putina, te novi sporazum između dvije zemlje analitičari vide kao izraz produbljivanja njihovog strateškog partnerstva – i to baš u vrijeme kada Zapad zahtijeva jasno distanciranje Kine od Rusije, kako zbog napada na Ukrajinu, tako i zbog uhidbenog naloga koji je nedavno protiv Putina izdao Međunarodni kazneni sud.

U tom kontekstu je ova viralna fotografija izazvala burne rasprave na društvenim mrežama. Na njoj se navodno vidi kako Putin kleči pred Xijem. Bila bi to gesta poniznosti koja bi imala vrlo jak simbolički karakter - da je taj prizor stvaran.

Jedan korisnik Twittera u vezi s fotografijom piše: "Putin kleči, zaklinje se na poslušnost i odanost svom gospodaru Xiju". Drugi korisnik se ruga da Putinu već klecaju koljena. Fotografiju su dijelili i neki novinari, a proširila se i na Telegramu i imguru. Pregledana je više od milion puta na svim platformama.

No, je li Putin stvarno kleknuo pred Xijem?

screenshot-1048

DW provjera činjenica: Pogrešno.

Odgovor: ne, Putin se nije poklonio Xiju - fotografija je lažna. Osim činjenice da bi takva gesta podložnosti jednog vođe pred drugim bila vrlo nerealna, naše istraživanje pokazuje da je sliku Xija i Putina najvjerojatnije generirala umjetna inteligencija. Brojni pokazatelji idu u prilog tome.

U provjeri autentičnosti smo najprije unijeli fotografiju u tražilicu za obrnutu pretragu slika, koja pokazuje da najranija verzija objavljena 20. marta. Pritom jasno porijeklo slike nije moglo biti utvrđeno, čak ni uz korištenje različitih programa za pretraživanje fotografija na internetu.

Deformirane uši, ogromna cipela, srasle ruke

Pažljiviji pregled fotografije otkriva nekoliko detalja: stražnja cipela osobe koja kleči, za koju se kaže da je Putin, nesrazmjerno je velika i široka. List te iste noge izgleda izduženo. Polupokrivena glava osobe također je vrlo velika i nije proporcionalna ostatku tijela. Uho je neobično deformirano i ima nekoliko nedefiniranih izbočina kojih nema na drugim fotografijama na kojima se vidi Putinovo uho. Xijevo uho također izgleda deformirano kada se poveća. Međutim, najupečatljivija nedosljednost na slici ne tiče se Putina ili Xija, već osobe koja stoji s njihove lijeve strane. Čovjekove ruke kao da se stapaju jedna s drugom.

Iskustvo je pokazalo da su sve to abnormalnosti koje nastaju na slikama koje generira umjetna inteligencija.

Program umjetne inteligencije nedavno je napravio fotografiju uhićenja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa - do kojeg uopće nije došlo. Aplikacije kao što s su Midjourney ili DALL-E omogućuju fotorealistične slike prirodnih krajolika i ljudi, koje su bogate detaljima i u nekim slučajevima se teško mogu razlikovati od stvarnih fotografija. Međutim, AI aplikacije također redovito stvaraju pogreške, posebice nerealni prikazi ruku i ušiju smatraju se problematičnim područjima za AI generatore slika.

AI detektor: 57 posto umjetno stvoreno

Budući da puno toga upućuje na aktivnost umjetne inteligencije u slučaju slike Putina i Xija, analizirali smo njene objave na društvenim mrežama pomoću AI detektora. Program Hugging Face pregledava slike radi abnormalnosti i procjenjuje je li slika prirodna ili umjetna. Kod prizora Putina koji kleči pred Xijem, AI detektor prosuđuje: 57 posto je umjetno generirano.

Na kraju smo potražili fotografije koje prikazuju Xijev državni posjet Rusiji. Posebnu pozornost obratili smo na detalje koji su slični onima na ovoj "klečećoj". Rezultat: ni u američkoj foto agenciji Getty Images, ni u ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS ne nalazimo nijednu sliku koja podsjeća na navodno klečanje. A ni namještaj na stvarnim fotografijama državnog posjeta ne odgovara viralnoj slici s društvenih mreža.

Zaključak: Slika Putina kako kleči ispred Xija je lažna. Ne može se pronaći ni u jednoj bazi podataka agencija za slike, a naše je istraživanje na svjetlo dana iznijelo nekoliko jasnih pokazatelja da je sliku očito izradio program umjetne inteligencije, prenosi Radiosarajevo