Borrell: Sporazum Srbije i Kosova se mora provesti, nema biranja

Objavljeno:23.03.2023 - 15:16
A A A Times Arial

Visoki predstavnik Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell kazao je danas u Bruxellesu da je ohridski sporazum Kosova i Srbije cjelina koja se mora provesti i da je uzaludan svaki pokušaj da se taj sporazum dovede u pitanje.

“Dozvolite mi da kažem da je svaki pokušaj da se dovede u pitanje sporazum uzaludan. Sporazum je dogovoren, mora se provesti i nema mjesta biranju”, rekao je Borrell novinarima uoči samita EU na kojem će lidere EU izvijestiti o posljednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine 18. ožujka u Ohridu.

“To je cjelina, sve strane moraju ga provesti, na holistički način, a mi ćemo pozorno pratiti tko provodi, a tko ne provodi. Ja bih im savjetovao da ne upiru prst ni u koga, već da rade svoj posao”, dodao je Borrell, prenosi Beta.

Predsjednik Srbije i premijer Kosova, Aleksandar Vučić i Albin Kurti, uz posredovanje EU, 18. ožujka u Ohridu postigli su dogovor o provedbenom aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, dogovorenog 27. veljače u Bruxellesu.