ZAŠTO SE ORAŠASTI PLODOVI I MAHUNARKE MORAJU POTOPITI PRIJE JELA I KAKO PRAVILNO TO URADITI: 2 velika benefita za tijelo

Praktična žena
ZAŠTO SE ORAŠASTI PLODOVI I MAHUNARKE MORAJU POTOPITI PRIJE JELA I KAKO PRAVILNO TO URADITI: 2 velika benefita za tijelo
-

Potopite orašaste plodove i mahunarke prije jela i samo gledajte kakvi sve benefiti nastaju za vaš organizam!

Proces natapanja sjemena, orašastih plodova, žitarica i mahunarki preferiraju vegetarijanci, osobe koje vole sirovu hranu, kao i ljudi koji su preosjetljivi na određene proizvode. Na taj način se može omogućiti povećanje nutritivne vrijednosti i neutralisanje toksične komponente.

Činjenica je da sva sjemena imaju odbrambeni mehanizam protiv ljudskog digestivnog sistema. Zahvaljujući potapanju, smanuju se štetni uticaju toksina, ali ovaj proces, sa druge strane, povećava sadržaj vitamina.

Natapanje i klijanje nisu komplikovani procesi, ali zahtevaju preliminarnu pripremu. I vrijeme obrade svakog proizvoda je drugačije. Treba napomenuti da su „sirovo“ seme i orašasti plodovi koji su prošli pasterizaciju i sterilizaciju specijalnim rendgenskim zracima sve češće počeli da se prodaju kako bi se smanjio rizik od kvarenja proizvoda od bakterija i drugih štetnih mikroorganizama, kao i da bi se produžio njihov rok trajanja, ali nakon takvog tretmana, namakanje je beskorisno, jer klijanje nije moguće.

217819-klice-shutter-ff

Kako pravilo natopiti sjeme?

Sipajte sjeme ili žitarice u posudu i 2 puta više vode, dodajte pola kašičice soli (morske), limunovog soka ili jabukovog sirćeta ( 1-2 kašike po čaši sjemena ili žitarica). Pokrijte posudu krpom i ostavite da se natopi.

Ocijedite svu tečnost i isperite sjemenke ili žitarice pod mlazom vode (dok voda ne bude bistra pri ocjeđivanju). Isperite ih posljednji put rastvorom jabukovog sirćeta. Poslije toga su spremne za dalje kuhanje.

Sjemenke zahtjevaju 4 do 8 h da budu u vodi, žitarice 4 do 12 h, orašasti plodovi 2 do12 h, a mahunarke 7 do 48 h, u zavisnosti od vrste.

Koliko je potrebno vremena da proklijaju?

Žitaricama je potrebno 1-12 dana da proklijaju, sjemenkama 2-5 dana, mahunarkama 2-4 dana.

Neophodno je da se klijanje namirnica odvija i čistoj posudi. Proklijali proizvodi se mogu kuhati u raznim jelima, a u frižideru se čuvaju nekoliko dana.

Ne propustite